Реконструисан други колосек у Футогу

У железничкој станици Футог, на прузи Нови Сад – Богојево, до средине фебруара завршена је реконструкција другог колосека у дужини од 672 метра, чиме је завршено око 40 одсто укупно планираних радова, а узимајући у обзир само станичне колосеке проценат извршења је око 57 одсто.

Реконструкција станичних колосека у Футогу започела је 1. новембра 2019. године, а планирани су радови на другом и трећем станичном колосеку укупне дужине око 1,3 километра, као и на 825 метара отворене пруге испред улазне скретнице.

Вредност радова износи 1,27 милиона евра, а „Инфраструктура железнице Србије“ финансирање је обезбедила из сопствених средстава.

                         

Након реконструкције станичних колосека у Футогу биће повећана брзина возова, осовинско оптерећење, безбедност и пропусна моћ пруге. Тако ће по завршетку радова футошким колосецима уместо досадашњих 20, путнички возови саобраћати брзином од 80, а теретни 50 километара на сат, док ће осовинско оптерећење бити са 16 повећано на 22,5 тона по осовини.

                       

Реконструкција станичних колосека у Футогу део су пројекта обнове колосека у четири станице дуж пруге Нови Сад – Богојево. Поред Футога, реч је и о станицама Каравуково, Гајдобра и Оџаци.

Обнова пруге Нови Сад – Богојево изузетно је значајна, јер ће у условима обуставе железничког саобраћаја између Новог Сада и Суботице због изградње пруге за велике брзине, возови саобраћати овом алтернативном железничком трасом.

                             

 

Posted in Вести.