Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић са Руским железницама: Најављена даља реконструкција барске пруге и Јединствени диспечерски центар

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, профeсор доктор Зорана Михајловић, састала се 13. фебруара у Београду са првим замеником генералног директора „Руских железница“ Сергејем Павловим и са њим, у присуству амбасадора Руске Федерације у Београду, Александра Боцан-Харченка, разговарала о текућим и будућим инфраструктурним пројектима у железничком саобраћају.

Михајловићева је том приликом истакла да је РЖД једна од најбољих светских компанија која изводи радове на најтежем и највећем пројекту у овом делу Европе – изградњи брзе пруге од Београда до Будимпеште, те да ће се крајем следеће године од Београда до Новог Сада возити 200 км/х.

„Руска држава је наш пријатељ и партнер и данас смо разговарали и о новим пројектима, о којима је било речи и између наша два председника Александра Вучића и Владимира Путина, пре свега наставку реконструкције Барске пруге од Ваљева до Врбнице и изградњи јединственог диспечерског центра. Очекујемо да приликом посете генералног директора РЖД у априлу потпишемо споразум о реконструкцији пруге, али и положимо капсулу и обележимо почетак радова на изградњи овог диспечерског центра“, рекла је она.

Потпредседница Владе рекла је да је поносна на подршку Руске Федерације и додала да РЖД разматра предлог да у Србији направи заједничку компанију за локомотиве на гас, што би било од великог значаја за нашу привреду.

Сергеј Павлов, заменик генералног директора Руских државних железница, рекао је да се изградња пруге за велике брзине између Старе Пазове и Новог Сада одвија редовно и према плану.

-Пруге за велике брзине на међународном железничком коридору кроз Србију, којима ће возови саобраћати брзином од 200 километара на сат, представљају реалност, – рекао је Павлов и истакао да је данас разговарано и о новим активностима, пре свега барској прузи и Јединственом диспечерском центру.

– Ми у Србији на градилиштима имамо 1.500 радника и срећни смо што са нашим српским колегама можемо да поделимо знање и искуство“, рекао је Павлов.

Амбасадор Боцан-Харченко се захвалио потпредседници Владе и министарству на доброј свеобухватној сарадњи и подршци, што је изузетно важно за успешну имплементацију пројеката.

„Поносни смо што су Руске железнице део развоја Србије и реализације пројеката у вашој земљи. Развој инфраструктуре је кључно за интеграцију Србије у Европу, сигуран сам да ћемо и даље поспешивати сарадњу у области инфраструктурних пројеката“, рекао је руски амбасадор.

Из „Инфраструктуре железнице Србије“ на састанку су учествовали Милан Максимовић, извршни директор и Слободанка Катанић, директор Центра за управљање пројектом брза пруга.

Posted in Вести.