Реконструисано 33 и по километра пруге Суботица – Сента

“Инфраструктура железнице Србије“ до средине фебруара поставила је нову колосечну решетку и завршила реконструкцију око 33 и по километра регионалне пруге Суботица – Сента.

До комплетног завршетка радова на овој деоници преостало је да се реконструише још око пет километара пруге између Суботице и Сенте.

              

До средине фебруара завршено је укупно око 85 одсто пола на реконструкцији ове пруге, укључујући и комплетне радове на станичним колосецима у Орому.

     

На дан 11. фебруар радови су се интензивно одвијали на око три километра од железничке станице Сента у правцу Суботице.

Завршетак реконструкције регионалне пруге Суботица – Сента изузетно је битан, како би се комплетан железнички саобраћај са правца Београд – Суботица преусмерио на овај транспортни правац, након што почну радови на изградњи брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

          

Реконструкција неелектрифициране, једноколосечне регионалне пруге Сента – Суботица, почела је 1. априла 2019. године у железничкој станици Суботица.

Процењена вредност радова износи 15,36 милиона евра.

           

Пруга се реконструише половним материјалом придобијеним са магистралних пруга, као и новим. Предвиђена је комплетна замена шина, прагова и туцаника.

По завршетку радова, брзина возова биће повећана на 80 км/сат у путничком и на 60 км/сат у теретном железничком саобраћају, а носивост пруге биће повећана на 22,5 тона по осовини.

         

Брзина возова пре ремонта на овој прузи износила је свега 10-20 км/сат, а носивост пруге била је 16 тона/осовини.

          

Пруга Суботица – Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут ремонтована је двадесетих година прошлог века, што значи да њена реконструкција није рађена скоро пуних сто година, због чега је стање железничке инфраструктуре било врло лоше.

Posted in Вести.