Михајловићева са председником кинеске железнице: Брза пруга до Старе Пазове у марту, до Новог Сада на јесен 2021!

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са председником кинеске компаније “Чајна рејлвеј интернешенел компани” (ЦРИЦ) Јан Жонгмином и са њим разговарала о реализацији пројекта модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште. Састанку је присуствовала и амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо.

Михајловићева је том приликом изјавила да је Србија поносна на односе две државе, али и наша два председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, те истакла да вредност инфраструктурних пројеката са НР Kином износи 15 милијарди евра.

Пројекат модернизације брзе пруге Београд-Будимпешта је веома значајан за Србију, не само зато што је највећи пројекат у Србији и југоисточној Европи, већ јер смо тиме део глобалне иницијативе “Појас и пут”, на шта смо посебно поносни јер говори о односима Србије и НР Kине. Овим пројектом враћамо Србију на позицију транзитне земље кроз коју пролази прва брза пруга, то никада нисмо имали”, рекла је она.

Михајловићева је додала да је важно што је данас у посети Србији председник кинеских железница, са којим је договорен и почетак радова на трећој деоници од Новог Сада до границе са Мађарском.

“У марту ове године ћемо имати завршена 34 км левог колосека на прузи Београд – Стара Пазова, до октобра ће бити готов и десни колосек, то је важно за Београд и Беовоз. На јесен 2021. биће готова деоница до Новог Сада, до ког ћемо из Београда стизати за 25 минута. А у марту ове године започећемо радове и на трећој деоници од Новог Сада до границе са Мађарском”, изјавила је Михајловићева.

Јан Жонгмин је захвалио потпредседници Михајловић и министарству на подршци и помоћи у реализацији овог пројекта, рекавши да се јуче на терену уверио да сви радови теку по уговореној динамици.

“Немамо проблема у реализацији пројекта и са своје стране, као одговорна компанија, учинићемо све да се радови изведу по договореној динамици. Ваша континуирана подршка нам је изузетно значајна”, рекао је Јан Жонгмин.

 

Posted in Вести.