Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко

Председник Србије Александар Вучић и потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић отворили су 16. децембра у Палати Србија велику мултимедијалну изложбу под називом “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко”, на којој су приказани остварени резултати и нови пројекти у области инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја.

Председник Вучић и потпредседница Михајловић обишли су изложбу подељену  у пет тематских сала, у којима су представљени објекти, фотографије и филмови о инвестицијама у свим областима инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства. Приказан је и кратак документарни филм са позитивним утисцима грађана из места и градова уз ауто-пут Милош Велики.

У сали Железнице председника Вучића и потпредседницу Михајловић дочекали су генерални директори „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, „Србија Воза“ Југослав Јовић и „Србија Карга“ Душан Гарибовић и представили му реконструисане пруге нове возове и локомотиве и друге пројекте развоја и модернизације српских железница.

Након тога, обраћајући се многобројним присутним гостима, Вучић je најавио радове на брзој прузи Београд – Ниш и рекао да је за њега “најмоћнији и најкориснији” мост преко Саве и Колубаре код Обреновца. Председник је рекао да је за претходних пет година у инфраструктури урађено више него за претходних 40 и више година и да је тај резултат на понос Влади Србије и свима у Србији.

Вишеструко су бољи резултати него свих пре нас”, рекао је Вучић.

Додао је да је све урађено у области инфраструктуре на понос свих који су део свог рада и труда у то уложили и да је веома срећан када види колико то значи људима из тих делова земље које је видео и срео на изложби.

Урађено на понос свих нас

„То је за понос Владе Србије и свих који су унели труд у то. Помислио сам на тренутак и да ћу да заплачем од среће, јер сам учествовао у том послу”, нагласио је Вучић.

Председник је истакао да се путеви, пруге, нови аеродроми не граде сами од себе, нити се саме од себе уводе нове авио линије, већ само ако је земља финансијски стабилна.

„Ништа од тога неће само. Неко то мора да уради, да прикупи новац. Да смо могли, урадили бисмо то од 2012. године. Нажалост, нисмо могли, али смо морали да спроведемо мере фискалне консолидације, да уредимо земљу, да буде домаћинска”, рекао је Вучић.

Тада су, каже, ударени темељи модерној, финансијски добро уређеној земљи, каква је Србија данас.

Као пример успешног рада и напретка, изнео је податак да је са нишког аеродрома 2012. године летело 1.500 људи, а данас их је 400.000.

„Скоро 300 пута више. На једног путника 2012. године, данас лети 300 путника”, рекао је Вучић.

Сутра идемо са првим летом од Лађеваца за Беч, рекао је Вучић и додао да је пре шест година на Коридору 10 било 34 милиона возила, а сада је више од 60 милиона, да је Аеродром Београд имао три милиона путника, а сада их има шест милиона.

Председник је приметио да је оно што је урађено у оквиру многих пројеката, наилазило на нападе.

„За сваки од путева, можда се људи сада и не сећају, али где год да смо ашов заболи, наилазили бисмо на проблеме. Неко је морао да решава те проблеме. Борили смо се, а зато је била потребна енергија и храброст”, рекао је Вучић.

Борили смо се и решавали проблеме

Као што је и мото изложбе, ништа више није далеко, поручио је Вучић.

Председник  је позвао све да дођу и погледају ту, како је рекао, спектакуларну изложбу и честитао Министарству грађевинарства на организацији изложбе.

Нагласио је да се може видети да од Ниша до границе са Северном Македонијом и Бугарском више нема ни метра без аутопута и да је значајно повећана безбедност саобраћаја, као и да то пуно значи грађанима и за привлачење нових инвеститора.

Он је додао да је урађен банатски део обилазнице око Београда и да ће ускоро бити завршена обилазница до Бубањ Потока.

Подсетио је да ће прекосутра бити пуштен у саобраћај ауто-пут од Сурчина до Обреновца и да ће моћи да се стигне од Београда до Чачка само за 55 минута.

„Колико деценија смо то сањали”, запитао је председник Србије.

Каже да ће захваљујући сарадњи са Кином за две године бити завршен и ауто-пут од Прељине до Пожеге.

Нагласио је да је деоница Сурчин – Обреновац требало да буде завршена до марта 2020, али да је урађен три месеца пре рока, заједно са српским грађевинцима.

Вучић је рекао да ће се градити и наставак ауто-пута према Црној Гори, од Пожеге до Дуге Пољане и да ће и тај део Србије и њени грађани имати добру везу аутопутем.

Захвалио је амбасадору Турске на томе што турска компанија гради аутопут према Сарајеву и додао да се већ увелико ради деоница Кузмин – Сремска Рача.

Подсетио је да Азербејџанци већ граде аутопут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац – Лозница и додао да ће се ускоро градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме.

Вучић је казао да ће ес градити и брзе саобраћајнице и аутопутеви од Бачког Брега до Кикинде, затим деоница Београд – Зрењанин – Нови Сад и да остаје још Београд – Вршац.

Такође, подсећа да је планирана и градња шумадијског коридора односно аутопута „Вожд Карађорђе” од Младеновца, Орашца и Аранђеловца, као и са друге од Лазаревца и Аранђеловца, ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору.

Градимо брзу,

реконструишемо нишку и барску пругу

Вучић додаје да остаје да се направи и брза саобраћајница од Пожаревца до Доњег Милановца, а подсетио је и да је започета изградња Моравског коридора од Појата до Прељине.

Када је реч о пругама, Вучић каже да ће бити реконструисана комплетна барска пруга односно и део од Ваљева до Врбнице, затим да се сада преговара са Кинезима и Русима за градњу пруге Београд – Ниш – Прешево.

Председник је навео да би волео да и на прузи Београд – Ниш може да се направи брза пруга, као она која се гради од Београда ка Будимпешти, и да возови иду брзином од 200 километара на сат, а нешто мањом брзином од Ниша до Прешева.

„То је огроман новац, али ми ћемо га имати у наредном периоду”.

Присећа се кад су га нападали за разне стране, на пример за храст на траси аутопута, и истиче да се сада нико више тог храста и не сећа, али да је сачувано много људских живота.

Исто је, додаје, и са пројектом Београд на води у који је мало ко веровао, а постаће бенчмарк целе Србије.

„Честитам неумереним радницима који у тешким условима раде. Увек су ми на отварању ауто-путева говорили да ће са поносом када буду ту пролазили рећи својој деци и унуцима да су они то градили. Наши радници су наша снага”, поручио је Вучић и додао:

„Верујем да ћемо следеће године године доћи до броја од хиљаду мостова које смо изградили”.

Враћена нада и вера да Србија

може да направи велике ствари

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зорана Михајловић, захвалила се Председнику Вучићу, министрима и министаркама, представницима амбасада и другим званицама, што су заједно обележили заједнички рад претходних пет година у области инфраструктуре и истакла да заиста “Иза свега, ништа више у Србији није далеко”.

“Мој утисак  је да смо са сваким километром изграђеног ауто-пута, са сваким километром рехабилитованих пруга, са сваком новом линијом “Ер Србије”, са сваком новом зградом у Београду на води, са сваким динаром уложеним у водни саобраћај, враћали наду и веру да Србија може да направи велике ствари. А направили смо велике ствари“, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је 2019. година резултата свих нас, јер је резултат у инфраструктури резултат и политичке стабилности Србије, и њене буџетске и финансијске стабилности и отварања нових поглавља у преговорима са Европском унијом.

„То је резултат свих нас, председника Србије и Владе Републике Србије. Хвала председнику Вучићу, који је био уз нас и као председник Владе и као председник Србије, тако да данас можемо да покажемо шта смо урадили за грађане Србије”, рекла је Михајловићева.

Свечаном отварању изложбе у Палати Србија присуствовали су чланови Владе Србије, градоначелници и председници општина, представници дипломатског кора, представници државних институција и предузећа и бројне званице.

Пет тематских сала

Изложба је подељена у пет тематских сала, у којима су представљени објекти, фотографије и филмови о инвестицијама у свим областима инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства.

Прва сала носи назив Коридор 10, друга је “Милош Велики”, док је трећа сала посвећена железници. Четврта сала посвећена је авио-саобраћају, а пета водном саобраћају и пројекту “Београд на води”, као и улагањима у комуналну инфраструктуру. Такође су на изложби представљени и станови који се граде у оквиру пројекта станоградње за припаднике снаге безбедности.

У сали Железница посетиоци, између осталог, могу да осете како изгледа вожња новим возовима који саобраћају реконструисаним пругама, испробају седење у вагонресторану и виде велику мапу српских пруга.

У сали Коридор 10 посетиоци, између осталог, могу да прођу кроз макете тунела Манајле и моста Врла и сазнају најважније информације o изградњи овог ауто-пута.

Из ове сале улази се у салу “Милош Велики”, где се налазе информације и фотографије у вези с ауто-путем од Београда до Чачка, а део ове сале посвећен је српском владару, књазу Милошу Обреновићу, по којем је ауто-пут добио име.

У сали авио-саобраћај престављена су три међународна аеродрома у Србији, историја ваздухопловства и институције у ваздушном саобраћају, а посебна занимљивост су симулатори слетања на аеродроме.

У петој сали представљени су луке и бродоградилишта у Србији, нови савремени системи и уређаји за управљање пловидбом, а део сале посвећен је улагањима у комуналну инфраструктуру, укључујући фабрике воде и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и савремене системе за прикупљање и прераду чврстог отпада.

Посетиоци изложбе могу да виде и мултимедијалну презентацију “Београда на води” и прођу виртуелну туру кроз насеље. Такође могу да виде како изгледају места на којима ће се градити станови за припаднике војске, полиције и безбедносних служби и погледају сегменте огледног стана.

Отворено и за посетиоце

Мултимедијална изложба “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко” у Палати Србија биће отворена за посетиоце у четвртак и петак, 19. и 20. децембра, од 12 до 17 часова, уколико буде било потребе и током викенда.

Posted in Вести.