Потпредседница српске Владе Зорана Михајловић потписала европску Декларацију о безбедности железнице, документ потписала и “Инфраструктура железнице Србије”

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, Питер Мим, ИПА менаџер пројекта из Европске агенције за железницу, и Лазар Мосуровић, директор Дирекције за железнице потписали су 13. новембра у Београду Декларацију о безбедносној култури европске железнице.

Декларација је потписана у  оквиру ИПА Самита за потписивање Изјаве о безбедносној култури европске железнице, а потписивању је присуствовао и Сем Фабрици, шеф Делегације Европске Уније у Србији.

“Стратешки интереси Владе Србије јесу развој и улагање у железнички саобраћај и унапређење безбедности саобраћаја. У претходних неколико година урадили смо много – од реструктурирања железничких предузећа до инвестирања у железницу”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да пре седам-осам година нисмо могли ни да размишљамо о овој теми, јер ситуација у српским железницама није била ни близу минималних услова рада и безбедности.

“Регионално повезивање је суштина будућег развоја и зато је важно што су данас са нама пријатељи из свих земаља региона. Разменићемо искуства, али и разговарати о унапређењу законодавног оквира. Наш циљ је да вратимо путнике у железнички саобраћај и повећамо ефикасност карга”, рекла је она.

Михајловићева је додала да Србија треба да искористи свој потенцијал и да, као што је незаобилазна рута између истока и запада у друмском саобраћају, тако треба и железницу да вратимо на мапу европских железница.

Упитана да прокоментарише иницијативу о „Малом Шенгену“, Михајловићева је рекла да је упркос разноразним размишљањима и критикама, ова иницијатива побудила много интересовања,  јер ниједна земља у региону нема већи интерес од тога да обезбеди да грађани остану у својим државама и да живе боље и квалитетније. 

Мали Шенген је иницијатива која за циљ има економско повезивање у региону. Прошлост не можемо да вратимо, али треба да мислимо на будућност, а то је бољи живот наших грађана”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић. 

“Важно је да обезбедимо бржи проток робе и људи и да граничне прелазе учинимо бржим и ефикаснијим. Није довољно да улажемо у ауто-путеве, железничке и водне коридоре ако нам прелази нису боље организовани. Министарство које водим радиће са колегама из других земаља на успостављању регионалног тага за брзи пролаз возила на аутопутевима у региону, а даћемо допринос да прелазак на граничним прелазима буде бржи”, рекла је Михајловићева.

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да Унија велики значај придаје безбедности и повезивању, те честитао Влади Србије и Европској агенцији за железнице на данашњем потписивању Декларације о безбедносној култури.

“Повезивање је суштински важан елемент за безбедност у саобраћају. Железнице представљају зеленији начин транспорта и доприносе безбедности и ефикасности саобраћаја. У претходних пар година ЕУ је уложила више од милијарду евра у Србију у области транспорта и наставићемо да пружамо подршку. Поздрављам и честитам Влади Србије завршетак последње деонице на Коридору 10, на ауто-путу за Бугарску”, рекао је Фабрици.

Лазар Мосуровић, директор Дирекције за железнице, истакао је да данашњим потписивањем ове декларације железнице Србије постају део велике европске железничке породице.

“Безбедност саобраћаја брига је свих железница Европе и у интересу свих је да наставимо да радимо на томе. Дирекција за железнице поштује процедуре ЕУ и усклађује своје прописе са европским. Данас ће Декларацију о безбедносној култури потписати више од 35 институција из земље и региона”, рекао је Мосуровић.

ИПА самит организовали су Железничка агенција Европске Уније и Дирекција за железнице Рерпублике Србије.

На ИПА самиту данас у Београду Изјаву о безбедносној култури европске железнице потписало је укупно 35 железничких компанија и институција из Србије и региона. Поред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Дирекције за железнице,  ову декларацију потписало је укупно 19 железничких компанија, државних и образовних институција из Србије, као и 17 државних и приватних компанија из БиХ, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Европску изјаву о безбедности железнице потписала је данас и „Инфраструктура железнице Србије“, а ову декларацију у име компаније потписао је генерални директор Мирољуб Јевтић.

Изјаву о безбедносној култури европске железнице до сада је потписало више од  сто железничких институција и компанија из Европе.

Ова изјава сведочи о посвећености лидера и надлежних органа читавог европског железничког сектора подизању свести и промовисању позитивне безбедносне културе. Позитивна безбедносна култура јача ефекте система управљања безбедношћу, унапређујући тиме способност и ефикасност управљања безбедношћу.

Posted in Вести.