Одржана годишња Конфереција о усклађености и етици пословања

Пета по реду годишња Kонференција о усклађености и етици пословања BCEC одржана је 6. и 7. новембра 2019. године на Бледу, у Словенији, у организацији Европског института за усклађеност и етику пословања EISEP из Љубљане.

 

Привредна комора Србије је постала партнер те организације, потписивањем Меморандума о разумевању са Европским институтом за усклађеност и етику пословања ЕISEP из Љубљане. „Инфраструктура железнице Србије“ је члан Compliance заједнице у Србији, формиране при Привредној комори Србије, са циљем да се унапреди функција усклађености пословања и етике у бизнису у компанијама, члановима ове асоцијације.

Конференција је окупила 120 стручњака из различитих области (од којих је десет из Србије): професионалци из области усклађености пословања и етике у бизнису, риск менаџери, интерни ревизори, експерти из области банкарства, адвокати специјализовани за међународно трговинско право, професори менаџмента, психолози, етнолози, антрополози, експерти из области дигиталних технологија, block-chain технологије, помоћу које ради bitcoin и друге крипто валуте.

Предавачи на Конференцији били су, поред осталих: Сара Исаковић, психолог и носилац сребрне медаље у пливању на Олимпијади у Пекингу, Sally March aдвокат специјализован за међународно трговинско право, Murraу Grainger oснивач саветодавног тима за етику (Impact of Integrity), Jenny Schmigale, повереник за усклађеност пословања у „Scandlines“, Нена Докузов, Министарство економског развоја и технологије Републике Словеније и Каја Цигић, виши директор дигиталне дипломатије у Microsoftu.

Дискутовало се о бенефитима развоја вештачке интелигенције, дигиталним технологијама у служби човека, потребама за службеницима за етику и интегритет, етичким дилемама везаним за развој технологије и глобалним ризицима, повезаности људи путем друштвених мрежа у различитим земљама, насупрот разликама у законодавству и култури тих земаља, активности у области регулације нових технологија и нових пословних модела у Словенији.

Закључак Конференције је да треба да се гради усаглашеност, као чувар репутације и интегритета наших компанија, остварује коегзистенцију људи са вештачком интелигенцијом, синергију науке и савремених технологија са пословним окружењем.

Представнице друштава из железничког сектора „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србија воза“, присуствовале су овом еминентном научном скупу.

Европски институт за усклађеност и етику пословања из Љубљане  EISEP, локални је партнер International Compliance Association (ICA) и International Compliance Training LTD за Словенију, Хрватску и Србију и водећи је за програм обука за ICA сертификате, који се додељују у сарадњи са Alliance Manchester Bussiness School Универзитета у Манчестеру, Енглеска.

Posted in Међународна сарадња and tagged .