„Инфраструктура железнице Србије” пустила у рад видео надзор на свих 27 путних прелаза између Ресника и Ваљева

„Инфраструктура железнице Србије“ пустила је у рад видео надзор на свих 27 путних прелаза између Ресника и Ваљева, на барској прузи. Поред видео надзора, на овим путним прелазима постављено је и рефлекторско осветљење.

Сва опрема за видео надзор повезана је у Центру за даљинско управљање „Инфраструктуре железнице Србије“ у Топчидеру, одакле се са једног места у реалном времену прати ситуација на свим путним прелазима између Ресника и Ваљева.

Постављање видео надзора на овој прузи омогућено је захваљујући уградњи оптичког кабла у дужини од укупно 102 километра, од чега 78 километара дуж пруге Ресник – Ваљево и 24 километра у београдском железничком чвору.

„Инфраструктура железнице Србије“ за уградњу оптичког кабла издвојила је 600 хиљада евра, а за  постављање видео надзора још 250 хиљада евра. Средства су обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој, којим се финансира обнова железничке инфраструктуре на пругама у Србији, а чија је укупна вредност 3,48 милиона евра.

„Инфраструктура железнице Србије“ током ове и прошле године аутоматизовала је укупно 22 путна прелаза, док је у периоду од 2010. до 2017. године укупно аутоматизовано 14 путних прелаза.

                            

До 2018. године само на три путна прелаза у Србији постојао је видео надзор. Током ове и прошле године укупно је до сада 44 путних прелаза опремљено видео надзором. У оквиру реконструкције пруге Јајинци – Мала Крсна, која се завршава августа 2020. године, предвиђено је постављање видео надзора на још 30 путних прелаза на овој деоници, а у оквиру нових пројеката које ће „Инфраструктура железнице Србије“ реализовати наредне године захваљујући средствима из кредита Светске банке и Европске банке за обнову и развој, још 100 путних прелаза биће у систему видео надзора.

Постављање видео надзора изузетно је значајно, јер ће се ситуација на овим путним прелазима редовно пратити, што омогућава да се у случају потребе брзо и ефикасно реагује. У случају било каквих проблема у функционисању железничког саобраћаја или евентуалног квара уређаја на путним прелазима стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ имаће тренутну информацију и моћи одмах да реагују. Истовремено, у случајевима непрописног понашања возача друмских возила на овим путним прелазима, „Инфраструктура железнице Србије“ моћи ће на основу снимака са видео надзора да предузима све потребне активности. Деоница барске пруге Ресник – Ваљево изузетно је фреквентна, брзина возова је након њене реконструкције до 100 километар на сат, а путевима саобраћа велики број друмских возила, па ће постављени видео надзор свакако у великој мери допринети значајном повећању безбедности на путним прелазима. 

                             

Posted in Вести.