Михајловићева са железничким предузећима: Још више обезбедите прелазе, више да радите са младим машиновођама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је 18. јула у Белој Паланци са директорима железничких предузећа о статусу тренутних пројеката који се реализују, и плановима за наредни период.


Михајловићева је истакла да држава много улаже у железнички саобраћај, како би грађани добили железницу какву заслужују и додала да је неопходно да се додатно обезбеде пружни прелази, као и рад са младим машиновођама како би најефикасније одговорили задатку.
“Влада Србије улаже у железнички саобраћај, јер желимо да грађани добију железницу какву заслужују. Томе у прилог говори и чињеница да реализујемо један од највећих и најзахтевнијих пројеката у овом делу Европе – брзу пругу од Београда до Будимпеште, као и да ћемо закључно са овом годином реконструисати око 700 км регионалних пруга”, рекла је она.
На састанку је истакнуто да радови на реконструкцији брзе пруге од Београда до Будимпеште теку по утврђеној динамици, на деоницама од Београда до Старе Пазове и од Старе Пазове до Новог Сада, док је за следећу годину планиран почетак радова на трећој деоници Нови Сад-Суботица.
Било је речи и о модернизацији и електрификацији пруге Ниш-Димитровград, као и о реконструкцији регионалних пруга Ниш-Зајечар, Пожаревац-Мајданпек, Сента-Суботица, Марковац-Ресавица и других.
Генерални директор “Србија Воза” Југослав Јовић рекао је да је забележено повећање броја путника на прузи Београд-Ваљево за 46 одсто, а на прузи Шабац-Лозница 16 одсто више путника.
Деоница барске пруге од Београда до Ваљева реконструисана је из руског кредита, док је на прузи Шабац – Лозница путнички железнички саобраћај обновљен после пуних тринаест година, након што је „Инфраструктура железнице Србије“ реконструисала 53 километра пруге на деоници Шабац – Лозница – Брасина.
Извршни директор “Инфраструктура железнице Србије” Милан Максимовић рекао је да је у плану овог предузећа и реконструкција станичних објеката и изградња и обезбеђење путних прелаза.
Састанак са компанијама железничког сектора потпредседница српске Владе Зорана Михајловић одржала је у оквиру вишедневног радног боравка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на источном краку Коридора 10.

Posted in Вести.