Инвеститори из Хонгконга и Кине заинтересовани за пројекте модернизације железнице у Србији

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, разговарала је 14. јуна у Београду са делегацијом Савета за развој трговине Хонгконга и кинеских компанија о могућностима за сарадњу на новим инфраструктурним пројектима у Србији.

 

„Србија и Кина имају не само пријатељске билатералне односе, него и све боље економске односе, а чињеница је да највише кинеских инвестиција имамо управо у области инфраструктуре. Данас смо први пут имали у посети једну велику заједничку делегацију НР Кине и Хонгконга, са којом смо разговарали о инфраструктурним пројектима које радимо заједно са Кином, као и о потенцијалним новим пројектима“, рекла је Михајловићева новинарима после састанка.

Она је истакла да је вредност пројеката који се реализују у сарадњи са НР Кином око седам милијарди евра, а да je вредност потенцијалних пројеката око осам милијарди евра. “Резултате наше сарадње са Кином грађани већ могу да виде у ауто-путевима које градимо, мостовима, као и на железници”, навела је она.

Потпредседница Владе је додала и да су кинески привредници посебно похвалили услове пословања у Србији, а да је порука српске стране била да жели још више кинеских инвестиција, које ће у Србију донети нова знања и нове технологије.

Након посете министарки Михајловић, високи званичници Министарства трговине НР Кине и представници Бироа за трговину и економски развој Хонгконга и Асоцијације међународних контрактора, били су организатори привредног скупа у Београду.

На овом скупу су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и највећих српских компанија, гостима из Хонгконга и Кине, представили највеће инфраструктурне инвестиционе пројекте у нашој земљи који су већ завршени и чија је реализација у току, као и будуће инвестиционе пројекте.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица представио је пројекте у области друмског саобраћаја и транспорта као и у грађевинској инфраструктури, док је државни секретар Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Имре Керн, представио пројекат изградње пруге за велике брзине до 200 километара на сат између Београда и Будимпеште. Како је Керн навео, изградња брзе пруге укупне дужине 360 километара, заједнички је пројекат између Србије, Кине и Мађарске.

Лазар Радаковић, помоћник министра за железнички саобраћај, говорио је о планираним пројектима модернизације железничке инфраструктуре у Србији на Коридору 10 у који спада и железнички чвор Београд, укључујући главну железничку станицу Београд Центар, обилазну пругу Бели Поток – Винча – Панчево, Робно – транспортни центар, пругу Батајница – Остружница – Ресник, као и први модерни интермодални терминал у Београду. Он је гостима представио и пројекте модернизације више деоница на прузи Београд – Ниш, за шта се процењује да је потребно око 466 милиона евра, као и пруге Ниш-Прешево – државна граница са Северном Македонијом.

Радаковић је, такође, представио и пројекте модернизације железничке инфраструктуре на Коридору 11, као што су пруга Ваљево – Врбница – државна граница са Црном Гором на барској прузи, за шта је потребно око 300 милиона евра и пруга Београд – Сарајево.

„Инфраструктуру железнице Србије“ на овом међународном скупу представљао је генерални директор Мирољуб Јевтић.

У име гостију присутнима су се обратили помоћник извршног директора Савета за развој трговине Хонгконга Стефан Лианг и председник кинеске асоцијације међународних контракрора Фанг Кјучен.

У фокусу привредне сарадње и интересовања кинеских инвеститора су пројекти из области инфраструктуре и енергетике, те су ову посету кинеске компаније, искористиле за ближе упознавање са актуелним стањем у овим областима, као и могућностима за укључивање у поједине пројекте.

Део пословног скупа искоришћен је за пословно умрежавање чланова кинеске делегације са представницима државне управе, компанијама и понуђачима пројеката, уз кинески културни програм.

Posted in Вести.