Путни прелаз у Шиду поправљен, након што је шлепер поломио рампу

„Инфраструктура железнице Србије“ поправила је квар на уређају путног прелаза у Шиду, након што је 7. јуна у 18.06 сати, камион шлепер прелазећи преко пруге поломио полубраник.

Поводом снимка који су објавили поједини медији са путног прелаза у Шиду, на коме су рампе у квару, а према коментарима грађана пут на преласку преко пруге у јако лошем стању, „Инфраструктура железнице Србије“ саопштила је да је до квара дошло јер возач шлепера није поштовао светлосну и звучну сигнализацију и оштетио је уређај путног прелаза.

Реч је о путном прелазу на простору железничке станице у Шиду. У претходних седам дана ово је већ трећи пут да су рампе на путном прелазу у Шиду у квару и  сва три пута су за то били одговорни учесници у друмском саобраћају, који су оштетили полубранике.

У ситуацији од 7. јуна, када је камион шлепер поломио полубранике, оштећени су исправљач и батерија уређаја путног прелаза, због чега рампе нису радиле. Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ поправиле су делове уређаја путног прелаза током вечери и он је поново био у функцији у суботу, 8. јуна, 40 минута након поноћи. Овај путни прелаз сада исправно ради.

О наведеном квару на овом путном прелазу било је на доказани начин обавештено извршно особље које на овом делу пруге учествује у организовању железничкој саобраћаја. У складу са железничким прописима и процедурама, док је путни прелаз био у квару, сви возови заустављали су се пре путног прелаза, давали звучни сигнал и настављали даљу вожњу тек када су били сигурни да несрећа не може да се догоди. Безбедност саобраћаја није била угрожена.

„Инфраструктура железнице Србије“ још једном подсећа да се на српским пругама годишње догоди око четири хиљаде кварова на путним прелазима, које проузрокују возачи друмских возила непоштовањем прописа и саобраћајне сигнализације. Зато и овај пут апелујемо на возаче друмских возила да поштују прописе и пажљивом и одговорном вожњом спрече несреће и сачувају људскe животe.

Када је реч о путној инфраструктури која прелази преко пруге, њено одржавање је у надлежности управљача путном инфраструктуром. Припреме за грађевинско уређење на овом путном прелазу су у току. Локална самоуправа спроводи процедуру да се за време радова друмски саобраћај преко овог путног прелаза обустави и преусмери на друге правце, након чега ће започети радови на грађевинском уређењу овог путног прелаза.

 

Posted in Вести.