Одржана 63. Генерална скупштина CER, учествовала и „Инфраструктура железницe Србије“

У Бриселу је 21. фебруара 2019. године одржана 63. Генерална скупштина Заједнице европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР).

„Инфраструктуру железницe Србије“, као пуноправног члана CER, на  Генералној скупштини ове организације заступао је проф. др. Небојша Бојовић, председник Скупштине ове железничке компаније.

На састанку Генералне скупштине CER, кључна тема састанка био је план политике  ове организације. Реч је о важном документу CER у коме се налазе све активности које ова организација планира да предузме у циљу лобирања за интересе железничког сектора у периоду од 2019-2024.  године.

У оквиру овог документа представљен је првенствено значај железнице за друштво уопште, чиме је, између осталог истакнуто да је овај вид транспорта кључан за европску економију, имајући у виду, између осталог, да је 2.3 милиона грађана на европском нивоу директно запослено или индиректно сарађује са железнзничким сектором.

Уједно, део овог документа је посвећен најзначнијим питањима за које се CER обавезао да ће се залагати пред институцијама ЕУ, међу којима су: развој процеса дигитализације у железничком сектору и примена иновација, унапређење услуга за кориснике услуга, успостављање железничког саобраћаја у Европи, без емисије штетних гасова до 2050. године, укључивање и других могућих извора финансирања, поред још увек неопходних државних субвенција и јачање саобраћаја и успостављање фреквентних конекција између Европе и Азије.

Такође, на састанку Генералне скупштине било је речи о значају коалиције Rail Freight Forward која окупља европске железничке компанија за робни саобраћај, које су се обавезале да у великој мери смање негативни утицај робног саобраћаја на животну средину и која ће се трудити да допринесу удвостручењу удела железничког робног саобраћаја за 30% до 2030. године.

Учесници скупштине су пожелели добродошлицу новом члану организације.Реч је о  Европској компанији за финансирање железничког возног парка (ЕУРОФИМА).

Такође, на овом састанку, предочене су промене које се тичу чланова Управног Одбора CER-а, каo и да је ова организација успоставила нову функцију техничког директора CER-a.

Традиционално дан пре Генералне скупштине одржана је и манифестација под називом „Европска железничка награда“ која се додељује за развој политичких, економских, иновативних и техничких достигнућа. На овогодишњој манифестацији, награду за дугорочну подршку железничком транспорту и развоју одрживог система мобилности добила је Catherine Trautmann.

Своју награду, како је истакла, уступиће посебном Европском форуму за особе за ограниченом могућношћу кретања, како би се креирала база података на европском нивоу са циљем указивања на проблеме могућег приступа капацитетима у различитим видовима саобраћаја.

Наредна Генерална скупштина CER је заказана за 23. септембар у Гдањску.

Posted in Међународна сарадња and tagged .