О безбедности и у Апатину и Пригревици

Едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ посетио је 20. априла апатинске ђаке. Предавањима у оквиру акције „Правилно је безбедно“ о безбедности на путним прелазима и у близини пруге  било је обухваћено око 230 ученика млађих разреда, из Основних школа „Жарко Зрењанин“ у Апатину и „Младост“ у Пригревици.

Занимљиво је да у Апатину нема железничког саобраћаја већ пуних седам година, јер пруга Апатин фабрика – Сомбор, дуга двадесетак километара, није у функцији. Истовремено, ђаци из оближње Пригревице, удаљене свега десетак километара од Апатина, свакодневно се сусрећу са железницом, јер се ово место налази на прузи Сомбор – Богојево.

Ученици у обе ове школе врло су активно учествовали у презентацијама и постављали конкретна питања у вези са одређеним путним прелазима са којима се свакодневно сусрећу.

Стручну помоћ и практична објашњења ученицима пружао је шеф железничке станице Пригревица Перица Попић, који им је врло конкретно објашњавао правила безбедног понашања на путним прелазима на њиховој територији.

У Основној школи „Жарко Зрењанин“ у Апатину у предавањима је учествовало око 130 ученика другог и четвртог разреда, а педагог ове школе Јасна Басарић  поздрављајући иницијативу „Инфраструктуре железнице Србије“ истакла је да је за ученике изузетно значајно да безбедно свакодневно иду између куће и школе.

У Основној школи „Младост“ у Пригревици акцијом „Правилно је безбедно“ било је обухваћено око 100 ученика.

-Неопходно је да све више пажње посвећујемо безбедности деце у саобраћају, посебно на путним прелазима. У Пригревици деца управо прелазе путни прелаз и пругу, како би дошла до фудбалског игралишта, и зато су им сазнања о правилном и безбедном понашању на железници изузетно драгоцена, – рекла је директорка Основне школе „Младост“ у Пригревици Евица Остојић.

„Инфраструктура железнице Србије“ наставља са организацијом едукативне, друштвено одговорне акције „Правилно је безбедно“ о правилном и безбедном понашању на путним прелазима и у близини пруге у основним школама широм Србије.

Овогодишња кампања почела је средином марта и биће континуирано организована до краја ове школске године, а затим настављена у наредној школској години.

Циљ акције, која се организује под покровитељством међународне организације ИЛКАД и Међународне железничке уније је повећање безбедности на путним прелазима организовањем едукативних, медијских и промотивних активности.

              

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .