“Правилно је безбедно” и у Гучи

„Инфраструктура железнице Србије“ први пут ове године своју друштвено одговорну акцију „Правилно је безбедно“, са циљем повећања безбедности на путним прелазима и у близини пруге, организовала је и у једном месту које нема железницу.

Реч је о Гучи, туристичком месту у Србији, које је по много чему другом више познатије него по железници.

Али, то није сметало да 17. априла, око педесетак ученика петог разреда Основне школе „Академик Миленко Шушић“ у Гучи, са великим интересовањем прати едукативно предавање „Инфраструктуре железнице Србије“ о правилном и безбедном понашању на путним прелазима.

Млађи школарци из Гуче, осим великог интересовања за само предавање, показали су и да су савладали основна правила безбедног понашања на путним прелазима и у железничком саобраћају уопште. Међу њима се истакао ученик Јаков Живковић, који је показао изузетно познавање друмске сигнализације у близини путних прелаза, а знања је стекао у оквиру Саобраћајне секције, освојивши на школском такмичењу 94 од могућих сто бодова.

Разлог више да се мултимедијална презентација организује у Гучи, био је и почетак радова на уређењу колосека и станичне зграде у двадесетак километара удаљеној железничкој станици Драгачево, након чега ће возови кроз ову станицу уместо са досадашњих 50, пролазити са пројектованих 100 километара на сат.

Кампању „Инфраструктуре железнице Србије“ похвалили су наставник српског језика у овој школи Милан Громовић и директорка Драгица Дојчиновић, који су истакли да је оваква врста едукације и информисања ученика изузетно значајна за њихову безбедност у саобраћају, посебно због чињенице да се основци из Гуче ређе сусрећу са железницом.

Акцију „Правилно је безбедно“ „Инфраструктура железнице Србије“ организује у оквиру међународне железничке организације ИЛКАД, под покровитељством Међународне железничке уније.

Ова кампања организована је да се ученици млађих разреда основних школа широм Србије кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини пруге, са циљем превенције несрећа на железници.

Овогодишња кампања „Правилно је безбедно“ започела је средином марта, а за свега месец дана у њој је до сада учествовало око три хиљаде ученика из преко двадесет основних школа широм Србије.

„Инфраструктура железнице Србије“ планира да до краја ове школске године обиђе педесетак школа широм Србије, чиме би се акцијом обухватило око седам хиљада основаца, а након летњег распуста континуирано ће бити настављена до краја 2018. године.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .