Обука зa руководиоце железничких компанија у области људских ресурса, Москва, 21.-23. март 2018.

У организацији Међународне железничке уније (UIC), од 21. до 23. марта 2018. године, одржана је обука за руководиоце железничких компанија у области људских ресурса. Домаћин и коорганизатор обуке, Универзитет за саобраћај у Москви (MIIT), jедна је од најстаријих образовних институција за високо техничко образовање која је основана 1896.године.

За обуку је владало велико интересовање међу чланицама UIC-а, па су тако учествовали представници железничких компанија из Русије, Кореје, Азербејџана, Немачке, Аустрије и других земаља. Испред „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д. у обуци су учествовали Наташа Јовановић, менаџер за људске ресурсе и заједничке послове и Бојана Радовановић, главни координатор у Центру за међународне послове. Поред учешћа представника железничких компанија, значајан допринос обуци су пружили и представници академских железничких установа из Москве, као и из специјализованих установа за обуку железничара.

Кључне теме обуке биле су следеће:

  • Главне активности Међународне железничке уније (UIC) у области људских ресурса,
  • Стратегија и организација одсека за људске ресурсе у железничким компанијама,
  • Најбоље методе обучавања запослених на железници,
  • Процена ефикасности рада запослених,
  • Кључне међународне установе за обучавање железничара,
  • Међународни програми за обуке,
  • Модерни начини обучавања и многе друге.

У оквиру програма другог дана обуке, учесници су посетили неколико железничких школа, као и Центар за обуку железничких експерата у Москви. Поред посете школи под називом „MIIT Gymnasium“, која је у надлежности Универзитета за саобраћај, учесници су обишли и Вишу железничку школу и упознали се са методама које се примењују у практичној настави. Тако се на пример у оквиру практичне наставе ове школе користе класичне технике али и најсавременија методологија и уређаји који се већ увелико примењују у оквиру Руских железница (РЖД). Учесници обуке су обишли и зграду Универзитета за саобраћај, посебно лабораторије са симулаторима намењеним за практичну наставу студената.

Након завршетка тродневне обуке свим учесницима су уручени сертификати.

 

 


Posted in Међународна сарадња and tagged .