У Ваљеву 400 основаца учило о безбедности на путним прелазима

Више од 400 ученика млађих разреда из две основне школе у Ваљеву учествовало је 27. марта у акцији „Правилно је безбедно“, коју је организовала „Инфраструктура железнице Србије“ са циљем повећања безбедности на путним прелазима.

Едукативна, друштвено одговорна предавања „Инфраструктура железница Србије“ организовала је најпре у ваљевској „Првој основној школи“, где је присуствовало око 270 ученика од првог до четвртог разреда, а затим и у Основној школи „Десанка Максимовић“, где је акцијом било обухваћено око 140 ученика од првог до трећег разреда.

У обе школе одржана су по два предавања.

Педагози из обе ове школе похвалили су и подржали иницијативу и акцију „Инфраструктуре железнице Србије“.

Ивана Петрић, педагог из „Прве основне школе“ у Ваљеву изразила је захвалност што је ова школа постала део пројекта о безбедности у железничком саобраћају  и истакла да је то једна од акција које школа предузима са циљем едукације ученика у саобраћају.

-Ово је за нашу школу посебно значајан пројекат, јер велики број ученика прелази преко пруге и путних прелаза приликом доласка у школу и повратка кући. Зато је јако важно да ученици знају како да се понашају и чему да посвете пажњу када прелазе преко пруге и путних прелаза. Подржавамо кампању и сарадњу на реализацији овог пројекта са „Инфраструктуром железнице Србије“, – рекла је Марија Савић, педагог у Основној школи „Десанка Максимовић“.

Мултимедијална презентација коју је едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ одржао у Ваљеву, за основце из овог града посебно је значајна због чињенице да је у новембру прошле године завршена модернизација пруге Ресник – Ваљеву и да је брзина возова кроз овај град сада знатно повећана. Због тога је правилно и безбедно понашање на путним прелазима и у близини пруге од изузетног значаја за очување безбедности железничког, али и друмског саобраћаја.

Циљ ове мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини железничке инфраструктуре.

„Инфраструктура железнице Србије“ акције ће наставити да организује и у наредном периоду у оним општинама и градовима где је фреквенција железничког саобраћаја највећа, тамо где су се до сада догађале несреће на путним прелазима, а посебно и у оним деловима Србије у којима ће након модернизације бити значајно повећана брзина возова или након више година ревитализована пруга и поново успостављен путнички железнички саобраћај.

Акцију „Правилно је безбедно“ „Инфраструктура железнице Србије“ организује у оквиру међународне железничке организације ИЛКАД, под покровитељством Међународне железничке уније.

Од средине марта, када је „Инфраструктура железнице Србије“ започела овогодишњу акцију о безбедности на путним прелазима, едукацијом је до сада већ обухваћено око две хиљаде ученика млађих разреда основних школа.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .