У оквиру акције „Правилно је безбедно“, у Оџацима најављена реконструкција станичних колосека

„Инфраструктура железнице Србије“ успешно је данас, 21. марта, наставила своју акцију „Правилно је безбедно“ у основним школама у Оџацима и Каравукову.

Нешто мање од 350 ученика млађих разреда из основних школа „Мирослав Антић“ и „Бранко Радичевић“ у Оџацима, као и из основне школе „Бора Станковић“ из Каравукова, пратило је едукативну, мултимедијалну презентацију о правилном и безбедном понашању на путним прелазима.

Друштвено одговорну кампању „Инфраструктуре железнице Србије“ међу првим локалним самоуправама у земљи подржала је општина Оџаци, па је тим поводом помоћник председника ове општине Милорад Станишић одржао састанак са Пи-аром „Инфраструктуре железнице Србије“ Ненадом Станисављевићем. На састанку је разговарано о стању путних прелаза на територији ове општине и том приликом је Станишић истакао да је оно задовољавајуће, али је покренута иницијатива и да се заједничким активностима и сарадњом безбедност железничког саобраћаја у Оџацима унапреди.

-Општина Оџаци препознала је значај акције „Правилно је безбедно“ и захваљујемо „Инфраструктури железнице Србије“ што је изабрала нашу општину, да би нашу млађу популацију, ученике нижих разреда основних школа едуковала како да прелази преко путних прелаза – изјавио је поводом акције “Правилно је безбедно“ Милорад Станишић, помоћник председника општине Оџаци.

Осврнувши се на стање путних прелаза на територији општине Оџаци, Станишић је истакао да је стање задовољавајуће, али да се ради у правцу даљег побољшања безбедности суграђана.

Најпре у разговору са руководством општине, а затим и у изјави за медије поводом акције „Правилно је безбедно“ у Оџацима, Ненад Станисављевић, Пи-ар „Инфраструктуре железнице Србије“ најавио је и да је планирано да у мају започну радови на уређењу око два и по километра колосека у станици Оџаци, у оквиру активности на оспособљавању пруге Нови Сад – Богојево за веће брзине и осовинско оптерећење.

-План је да у најкраћем периоду започнемо радове на уређењу станичних колосека у станици Оџаци. Циљ је да се око два и по километра станичних колосека уради. Оџаци нису једина станица где че се то радити. Поред Оџака, станични колосеци ће се реконструисати и у Гајдобри, Каравукову и Футогу, са циљем да се пруга од Новог Сада до Богојева оспособи за веће брзине и то до 100 километара на сат и веће осовинско оптерећење од 22,5 тона, – рекао је у Оџацима Ненад Станисављевић, Пи-ар „Инфраструктуре железнице Србије“, и најавио да ће ова компанија сопственим капацитетима реконструисати станичне колосеке, са половним материјалима придобијеним са ремонтованих делова магистралних пруга.

У Основној школи „Мирослав Антић“ у Оџацима присуствовало је 50 ученика млађих разреда, а у Основној школи „Бранко Радичевић“ едукацијом је било обухваћено око 150 ђака од првог до четвртог разреда. Ученици у Оџацима показали су не само велико интересовање за железницу и безбедност на путним прелазима, већ су активно учествовали у мултимедијалној презентацији и показали висок ниво знања из области саобраћаја.

Поводом акције организоване у Оџацима, Данијела Ћулибрк, директорка Основне школе „Бранко Радичевић“, истакла је:

-„Правилно је безбедно“ је свакако акција коју треба пропратити и подржати. Наша школа је била спремна да сарађује у реализацији ове акције и да будемо део те приче. Увек је добро радити превентивно, а кампања „Инфраструктуре железнице Србије“ управо то представља.

У јединој основној школи у Каравукову „Бора Станковић“ око 150 ученика млађих разреда присуствовало је презентацији. С обзиром да школа има око 260 ђака, значи да је акцијом „Правилно је безбедно“ у Каравукову било обухваћено више од половине укупног броја ученика.

И у овој школи, ученици су показали да воле и познају железницу. Након одржане едукације у Каравукову, директор ове школе Владимир Станчић обишао је основце који су учествовали у презентацији и уверио се да су ђаци изузетно позитивно прихватили акцију „Инфраструктуре железнице Србије“.

Према речима учитељице у Основној школи „Бора Станковић“ у Каравукову Данијеле Стаменковић, реакција ученика је била таква да су они показали да су прилично добро припремљени што се саобраћаја тиче и да су прилично добри учесници у саобраћају.

-Едукативно предавање које је организовала „Инфраструктура железнице Србије“ свакако је допринело да ученичка сазнања буду што боља, а практична примена о преласку преко пруге буде адекватнија. Свака активност која доприноси развоју свести може да буде од користи, тако да је и ово данашње предавање томе сигурно допринело, – каже учитељица Данијела.

У све три школе у којима је данас одржана презентација, ученици су показали и да добро познају саобраћајну ситуацију у својим местима, јер су знали и да наведу где се тачно налазе путни прелази са рампама, преко којих и они често прелазе.

Руководство, учитељице и особље у све три школе у којима је данас одржана акција „Правилно је безбедено“ били су одлични домаћини и похвалили овакву иницијативу „Инфраструктуре железнице Србије“.

До сада је овогодишњом акцијом било обухваћено више од хиљаду и по основаца, а она се наставља у Малој Крсни, 23. марта.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .