“Правилно је безбедно” – едукативна кампања започиње 14. марта у Пожаревцу

„Инфраструктура железнице Србије“ у среду, 14. марта, у Пожаревцу започиње овогодишњу реализацију едукативне, друштвено одговорне кампање под називом „Правилно је безбедно“, намењене  најмлађим ученицима основних школа широм Србије.

Акција започиње презентацијом 14. марта у пожаревачким Основним школама „Краљ Александар I“  и Вук Караџић“.

У оквиру акције „Правилно је безбедно“, ученицима ће бити представљена мултимедијална презентација и одржано едукативно предавање о безбедности на путним прелазима и у пружном појасу.

Са циљем превенција несрећа на путним прелазима железничка компанија „Инфраструктура железнице Србије“, као друштвено одговорна компанија реализује акцију намењену деци млађег школског узраста, од првог до четвртог разреда.

Циљ ове мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини железничке инфраструктуре.

Акција ће након Пожаревца бити настављена у Лајковцу, а презентација је већ заказана и у већем броју суботичких школа и  биће континуирано настављена током читаве 2018. године.

Акције ће бити организоване у оним општинама и градовима где је фреквенција железничког саобраћаја највећа, као и тамо где су се до сада догађале несреће на путним прелазима, а посебно и у оним деловима Србије у којима ће након модернизације бити значајно повећана брзина возова или након више година ревитализована пруга и поново успостављен путнички железнички саобраћај.

„Инфраструктура железнице Србије“ акцију организује у оквиру међународне железничке организације ILKAD, која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима, а под покровитељством Међународне железничке уније. Српске железнице у ову међународну кампању укључене су још од 2010. године.

Наиме, сва истраживања и статистички подаци из Србије, као и из држава са најразвијенијом железницом, недвосмислено показују да је овај вид едукације најмлађих прави начин за разумевање потенцијалних опасности на путним прелазима и безбедније функционисање железничког, али и друмског саобраћаја.

„Инфраструктура железнице Србије“ планира да до краја ове школске године обиђе педесетак школа широм Србије, чиме би се акцијом обухватило око седам хиљада основаца, а након летњег распуста континуирано ће бити настављена до краја 2018. године.

 

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .