У акцији “Правилно је безбедно” у Лазаревцу учествовало преко 600 основаца

Преко 600 ученика из две основне школе учествовало је у едукативној, друштвеној одговорној кампањи „Правилно је безбедно“, коју је „Инфраструктура железнице Србије“ организовала 20. марта у Лазаревцу за млађе основце, са циљем повећања безбедности у железничком саобраћају на путним прелазима и у близини пруге.

Мултимедијалну презентацију о правилном и безбедном понашању на железници тим едукатора „Инфраструктуре железнице Србије“ одржао је у лазаревачким основним школама „Кнез Лазар“ и „Војислав Вока Савић“. У свакој од ових школа одржана су по два предавања.

У Основној школи „Кнез Лазар“ едукативним предавањима присуствовало је око 460 ученика од првог до четвртог разреда, који су заинтересовано пратили и активно учествовали у презентацији.

У овој школи основаној пре непуних четврт века, презентацију је пратило више од половине ученика.

-Овакве акције у школи увек поздрављамо. Кроз наставни програм деца се упознају са основама саобраћаја, али то није довољно. Сусрети са људима из те области и искуства која они могу да пренесу ученицима сигурно је да помажу деци да схвате, разуме и прихвате правила безбедног понашања на железници. Већ данас као активни учесници у саобраћају, а сутра као возачи, сигурно је да ће се сусретати са железницом и треба да знају како да се понашају, – рекла је Гордана Милосављевић, психолог Основне школе „Кнез Лазар“ и предложила да се за ученике у оквиру ове акције организују и различити врсте симулација.

И 160 ученика првог и трећег разреда Основне школе „Војислав Вока Савић“ пажљиво је пратило презентацију о безбедности на путним прелазима, постављајући стручном тиму „Инфраструктуре железнице Србије“ велики број занимљивих питања о железници и возовима.

На крају презентације ученици ове школе показали су да су научили шта је правилно и безбедно понашање на путним прелазима и у близини пруге.

Руководиоци, учитељице и особље лазаревачких школа дали су пун допринос успеху акције у овом граду.

А, осим похвала за саму иницијативу и акцију „Инфраструктуре железнице Србије“, они су изнели и предлоге како да она још разноврсније буде организована и тиме потврдили велику заинтересованост за безбедност у железничком саобраћају.

-Иако наши ученици немају много контакта са железницом, оваква акција је корисна и значајна. С обзиром да презентацију прате и ученици првог и другог разреда, било би добро организовати неку врсту полигона, на којем би се ђаци сусрели са реалним ситуацијама на путним прелазима, а саму едукацију обогатити и живим снимцима путних прелаза или неких елемената на којима железница жели да стави акценат. У сваком случају подржавам акцију, а сваки вид образовања и информисања ученика било ког узраста је добро дошао, – рекла је поводом акције учитељица Биљана Шутић, из Основне школе „Војислав Вока Савић“.

„Инфраструктура железнице Србије“ акцију „Правилно је безбедно“ наставља ове недеље у Оџацима ( 21. март) и у Малој Крсни (23. март), а претходним едукативним предавањима у основним школама у Пожаревцу, Лајковцу и Лазаревцу било је обухваћено скоро 1.200 ученика млађих разреда основних школа.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .