“Инфраструктура железнице Србије” добила савремену опрему за осигурање путног прелаза у насељу Клење

„Инфраструктура железнице Србије“ са загребачком компанијом “ Алтпро“ и београдском  „Сигналинг“ 26. јануара на Саобраћајном факултету у Београду потписали су Уговор о донацији опреме за осигурање једног путног прелаза, која ће бити постављена у насељу Клење.

Опрему и техничку документацију „Aлтпро“ и „Сигналинг“ ће испоручити „Инфраструктури железнице Србије“ у року од 60 дана од дана потписивања уговора о донацији, па ће нова савремена сигнално-сигурносна опрема на овом путном прелазу бити постављена средином године.

Уговор о донацији опреме за осигурање једног путног прелаза потписали су генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ доктор Мирољуб Јевтић и директор „Алтпро“ Звонимир Видука.

-Опрема за осигурање једног путног прелаза коју смо добили као донацију биће постављена у насељу Клење и то је најлепши поклон грађанима Вождовца, на чијој територији се ово насеље налази. То је мали, али немерљив корак и за грађане Вождовца и за грађане Београда, – рекао је др Мирољуб Јевтић, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“.

Потписивању уговора о донацији присуствовали су државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица  и  декан Саобраћајног факултета и председник Скупштине „Инфраструктуре железнице Србије“ професор доктор Небојша Бојовић.

-Безбедност у железничком саобраћају је врло битна и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре  подржава све иницијативе које томе доприносе, као што је ова донација опреме путног прелаза, – рекао је државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица.

Поред многобројних представника привреде и високообразованих институција, потписивињу уговора присуствовао је и изванредни и опуномоћени велепосланик Хрватске у Србији Гордан Бакота.

Хрватска компанија „Алтпро“ и београдска „Сигналинг“ донираће „Инфраструктури железнице Србије“ комплетну унутрашњу опрему за осигурање путног прелаза „Клење“ из свог производног асортимана, као и гумене панеле за коловозну траку на укрштању пруге и пута. „Сигналинг“ даје и гарантни рок на испоручену опрему који траје годину дана од дана пуштања у погон. Донацијом једино нису обухваћени каблови и грађевински радови на постављању путног прелаза.

У насељу Клење, на отвореној прузи између службених места Клење и Рипањ тунел, на железничкој магистрали Београд – Ниш, већ постоји путни прелаз у нивоу, обезбеђен знацима друмске сигнализације. На том месту пруга се укршта са локалним путем у насељу Клење, који спаја државни пут Бели Поток – Раља – Ђуринци – Влашко Поље и насеље Рипањ. Због повећаног обима друмског саобраћаја потребно је проходност и сигурност саобраћаја преко путног прелаза подићи на виши ниво осигурањем путног прелаза аутоматским полубраницима и светлосном сигнализацијом.

Реализација пројекта подразумева изградњу и подизање техничкох нивоа и уређење постојећег путног прелаза на овој локацији, као и изградњу свих потребних железничких инфраструктурних капацитета према технолошким захтевима, као што су полубраници, објекти доњег и горњег строја, потребног система осигурања, осветљења и друго.

Posted in Вести.