Потписани споразуми за модернизацију пруге Ниш – Димитровград

Потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, потпредседник Европске инвестиционе банке Дарио Сканапјеко и генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић потписали су 31. јануара у Београду два споразума о обезбеђивању око 73 милиона евра бесповратних средстава за реконструкцију и модернизацију пруге Ниш – Димитровград.

Споразуми су потписани у оквиру конференције „Европска Унија – Србија 2018: инвестиције, раст и запошљавање“, коју је организовала Привредна комора Србије, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији.

Бесповратна средства за реализацију овог пројекта обезбеђена су из „Инвестиционог оквира за Западни Балкан“, у чијем раду учествује Европска комисија, а намењена су инвестиционој реализацији пројеката који доприносе инфраструктурном повезивању у региону.

Модернизација пруге Ниш – Димитровград од изузетног је значаја за Србију, јер као део међународног Коридора 10, повезује нашу земљу и Бугарску. Истовремено се ова деоница сматра и проширењем Основне трансевропске мреже, што представља предуслов за обезбеђивање бесповратних средстава за реализацију инвестиције.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, изјавила је данас да је пројекат модернизације пруге Ниш-Димитровград, вредан око 268 милиона евра, важан не само због грађана Србије, већ и због регионалног повезивања, које је стратешки циљ Владе.

“Наш стратешки циљ је да кроз пројекте модернизације пруге Ниш-Димитровград, градњу “ауто-пута мира” Ниш-Мердаре-Приштина, повезивање са БИХ о којем почињемо разговоре, завршетак Коридора 10 ка Грчкој и Бугарској и Коридора 11 ка Црној Гори и луци Бар, остваримо бољу повезаност Србије са регионом и Европском унијом”, рекла је Михајловићева на данашњој конференцији и нагласила да Србија тренутно реализује инфраструктурне пројекте вредне 16 милијарди евра, пре свега у друмском и железничком саобраћају.

Михајловићева је захвалила министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић на подршци у обезбеђивању бесповратних средстава која чине 73 милиона евра од укупно 268 милиона евра, колико је вредан цео пројекат модернизације и реконструкције пруге Ниш-Димитровград. Михајловићева је захвалила ЕИБ-у на вишегодишњој подршци развоју инфраструктуре у Србији и додала да је тимски рад Владе Србије, ЕИБ-а, Европске уније и Града Ниша најбољи начин да се успешно реализује овај пројекат.

Потписивању споразума присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, председница Народне Скупштине Маја Гојковић, председник Европског парламента Антонио Тајани и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Поред споразума о бесповратним средствима за модернизацију пруге Ниш-Димитровград, данас су министар финансија Душан Вујовић и потпредседник ЕИБ-а, Дарио Сканапјеко, потписали финансијски уговор за овај пројекат између Репулике Србије и Европске инвестиционе банке, вредан 134 милиона евра.

Пруга Ниш – Димитровград једина је деоница на читавој дужини међународног железничког Коридора 10 која није електрифицирана.

Пројекат реконструкције и модернизације железничке пруге Ниш-Димитровград обухвата реконструкцију, модернизацију и електрификацију постојеће пруге Ниш – Димитровград, као и изградњу нове, једноколосечне, електрифициране обилазне пруге око Ниша у дужини од око 22 километра. На тај начин стварају се услови за већи транзитни железнички саобраћај кроз Србију, а истовремено решава питање нишког железничког чвора и саобраћаја у овом граду.

Модернизацијом постојеће пруге Ниш – Димитровград обухваћени су реконструкција грађевинске инфраструктуре на деоници Сићево-Станичење – Димитровград, у дужини од око 80 километара. Осим тога, модернизација деонице Ниш-Димитровград обухвата и електрификацију око 86 километара пруге, од Црвеног Крста до Пантелеја и од Сићева до Димитровграда, укључујући и опремање пруге савременом сигнализацијом.

Изградња обилазне пруге око Града Ниша у дужини од око 22 километра планира се од станице Ниш Ранжирна до станице Сићево, у коридору са ауто-путем Ниш – Димитровград. Северна железничка обилазница око Ниша обухвата изградњу нове једноколосечне електрифициране пруге.

Захваљујући томе, теретни возови ће се кретати новом обилазницом, а не кроз град Ниш, на овој деоници биће унапређен квалитет и скраћено време путовања, биће повећан обим превоза робе и путника железницом, а модернизација пруге Ниш-Димитровград значајно ће утицати и на запошљавање радника, како током саме реализације пројекта, тако и на одржавању инфраструктуре и управљању саобраћајем.

Posted in Актуелни догађаји, Вести.