Одржана 67. генерална скупштина COLPOFER-а

Генерална скупштина организације за железничку безбедност COLPOFER, која окупља експерте за железничку безбедност одржана је у Бечу,  16. и 17. новембра, у организацији Аустријских железница OBB. 

Скупштину је отворио домаћин Franz Seiser, Директор за инфраструктуру ÖBB, а затим је добродошлицу пожелео Franco Fiumara председавајући Colpofer-а.

Након поздравне речи, уследиле су презентације о безбедносној организацији у ÖBB, тренутним активностима, као и сарадњи са Министарством унутрашњих послова Аустрије. Затим је уследила презентација безбедносне структуре у Немачким железницама DB.

Истакнут је значај контролних соба, повезаности контролних центара и видео надзора на станицама, у возовима и код радника обезбеђења са тзв. „body“ камерама, које се носе око врата. Такође су представљене и нове безбедносне процедуре као и мере безбедности у ИТ сектору. Било је речи и о фалсификовању возних карта, њиховом оптицају и анализи дневне фреквенције, односно доба дана у коме се најчешће превозе путници без картата. 

На састанку су представљене најновије активности Експертске групе за безбедност копненог саобраћаја (LANDSEC) у погледу железничке безбедности,  актуелности из Европске комисије, новине и актуелни пројекти за безбедност у оквиру Платформе за безбедност Међународне железничке уније (UIC) и најновије информације о политици безбедности Заједнице европских железница и инфраструктурних компанија (CER). Другог дана Скупштине заседале радне групе COLPOFER-a.

У завршној речи Franco Fiumara је, између осталог, захвалио „Инфраструктури железница Србије“а.д. на гостопримству и одличној организацији састанка Радне групе за безбедност на Коридору 10, одржаног 13. октобра, у Београду.

На 67. Генералној скупштини COLPOFER-a „Инфраструктуру железнице Србије“ а.д. представљали су Дејан Ђуричанин, члан Радне групе за безбедност на Коридору 10, и Драган Јевтић, члан Радне групе за сајбер безбедност.

Posted in Међународна сарадња and tagged .