Михајловићева присуствује обележавању завршетка реконструкције деонице Ресник-Ваљево на барској прузи

Модернизација  пруге  Ресник – Ваљево у дужини од 77,6 километара, на међународном железничком коридору Београд – Бар,  завршена је у року, како је и планирано 13. новембра. Редован железнички саобраћај на овом делу барске пруге  успостављен је 14. новембра.

Тим поводом потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић, први потпредседник Руских државних железница Александар Сергејевич Мишарин, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, генерални директор РЖД Интернешнл Сергеј Павлов, поводом завршетка модернизације деонице као и представници српских и руских железничких компанија, у среду, 15. новембра, обићи ће возом деоницу пруге Вреоци – Ваљево, а затим  у Ваљеву обележити завршетак радова и обратити се медијима и гостима.

Уговорена вредност радова на модернизацији пруге Ресник – Ваљево износи 79,9 милиона долара, а радови су финансирани из руског кредита.

Модернизацијом пруге Ресник – Ваљево били су обухваћени  радови на реконструкцији колосека, као и свих инфраструктурних објеката дуж пруге и у станицама,  а обновљени су и контактна мрежа, електротехничка постројења, сигнално-сигурносни и телекомуникациони системи.

Пруга Ресник – Ваљево након ремонта оспособљена је за брзине до 120 километара на сат. Захваљујући модернизацији железничке инфраструктуре на овој деоници, створени су услови да возови између Ресника и Ваљева путују 20 до 30 минута краће, у зависности од категорије воза.

Ово је прва озбиљнија реконструкција барске пруге након четири деценије од њеног пуштања у саобраћај.

 Извођач радова на модернизацији барске пруге била је компанија „РЖД Интернешнл“, а већи број домаћих фирми били су ангажовани као подизвођачи.

 

Posted in Вести.