Рига, 5. и 6. новембар 2016. године: на самиту „Кина+16“ потписан комерцијални уговор за деоницу пруге Београд – Стара Пазова

Пети по реду Самит шефова влада централне и источне Европе и Кине, познат као „16+1“, одржан је у Риги, главном граду Летоније, 5. и 6. новембра.  На централној церемонији, у присуству премијера Србије и Кине, Александра Вучића и Ли Кећанга, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, потписала је комерцијални уговор са генералним директором „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д. Душаном Гарибовићем и представницима конзорцијума кинеских компанија „Чајна реилвеј интернешнл“ и „Чајна комјуникејшн констракшн компани“.

Рига, 5. и 6. новембар 2016. године: на самиту „Кина+16“ потписан комерцијални уговор за деоницу пруге Београд – Стара Пазова

Уговор, чија је вредност 350.162.540,00 USD, односи се на изградњу прве деонице „брзе пруге“ Београд – Будимпешта, од Београда до Старе Пазове. Изградња двоколесечне пруге, дужине 34,5 километара, од станице Београд – центар (Прокоп) до Старе Пазове, за брзине до 200 километара, први је пројекат кинеске железнице на тлу Европе и биће грађена у складу са свим домаћим прописима и стандардима Европске Уније. Такође, уговор предвиђа и учешће домаћих фирми у радовима и набавци опреме, до 46 одсто.

Уједно, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је Меморандум о разумевању са председником Ексим банке Лиу Лиангом, о кредитирању овог пројекта мађарско – српске железнице , на територији Србије.

Битно је напоменути да сам пројекат изградње „брзе пруге“ Београд – Будимпешта, поред изузетног економског значаја за обе земље, има и историјски значај у смислу интеграције земаља у региону.

Рига, 5. и 6. новембар 2016. године: на самиту „Кина+16“ потписан комерцијални уговор за деоницу пруге Београд – Стара Пазова

 Током другог дана Самита, наставило се са радним састанцима са кинеским партнерима, којима су присуствовали Премијер Александар Вучић, потпредседница Владе, Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике, Александар Антић, државни секретар у МГСИ, Миодраг Поледица, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д. Душан Гарибовић и генерални директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак. Тема разговора били су будући пројекти железничке и друмске инфраструктуре, као и неопходне мере, које би довеле до њихове брзе реализације.

Иницијатор успостављања Самита  „16 + 1“, била је НР Кина, у циљу интензивирања и проширења сарадње са 11 земаља, чланица Европске уније и пет балканских земаља у области инвестиција, транспорта, финансија, науке, образовања и културе. Завршени Самит у Риги, поред значајних потписаних уговора за инфраструктурне пројекте, вредне 734 милиона евра, као и низа  споразума, био је прилика да се оцени напредак и остварени резултати у сарадњи Кине и 16 европских држава у односу на предвиђене планове и смернице, утврђене на прошлогодишњем Самиту у Суџоу.


Погледајте фото галерију:

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Posted in Вести and tagged .