Апел „Инфраструктуре железнице Србије“а.д. свим учесницима у саобраћају

Поводом немилих догађаја протеклог викенда, у коме су живот изгубиле две особе, својом непажњом, „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. апелује на све учеснике у саобраћају, да поштују правила друмске сигнализације, као и упозорења на опасност у близини пруге и возних средстава.

Напомињемо да се у 99% несрећа на прузи и путним прелазима, дешава искључиво због несавесног понашања возача друмских возила и неопреза пешака.

У суботу, 5. новембра, нешто пре поноћи, у станици Јагодина, настрадао је шеснаестогишњак, који се попео на вагон и ухватио за жицу контактне мреже, не знајући да је у њој 25 KВ струје, која га је моментално усмртила. Ово, на жалост, није усамљен случај, погубне дечије игре. Зато упозоравамо на присуство јаке струје, а самим тим и наглашавамо, да пруга и возови никако не смеју бити игралишта.

Још један трагичан догађај са смртним исходом, догодио се у недељу 06. новембра, око поднева, на путном прелазу обезбеђеном полубраницима, између станица Ђумис и Корман, када је мотоциклиста покушао да пређе пругу, заобилазећи спуштене полубранике. Оно што обично, возачи друмских возила превиде, је чињеница, да је зауставни пут железничке композиције од 700 до 1000 метара, односно да воз не може у тренутку да закочи.

Од укупно 2158 путних прелаза на територији Републике Србије, 20 % је обезбеђено савременом сигнално – сигурносном опремом, а осталих 80% знаковима друмске сигнализације, што значи да нема необезбеђених путних прелаза. У случају квара рампе (комплексног и скупог система за обезбеђење путног прелаза), безбедност учесника у саобраћају , свакако није угрожена, јер се саобраћај возова обавља у складу са важећим железничким прописима.

Да би се овакви и слични несрећни догађаји предупредили, „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. још једном упозорава и апелује на велику опрезност, свест становништва на потенцијалне опасности у близини и на железничкој инфраструктури, као и на све школске установе да едукују ђаке о правилном и безбедном понашању.

С тим у вези „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. је започела акцију „Опрез! Изабери живот“, од прошлог месеца, по основним школама широм Србије,  путем мултимедијалне презентације, интерактивног карактера.

Posted in Вести and tagged .