„Инфраструктура железнице Србије” а.д. едукује средњошколце на тему „Пруга Београд – Бар“ у Железничком музеју

Манифестација „Пруга младости“ свечано је отпочела 15. септембра 2016. године на Дан железничара, изложбом у Салону Главне железничке станице, а посвећена је обележавању 45 година од почетка Омладинске радне акције „Београд – Бар 1971 – 1975“ и 40 година од пуштања пруге у саобраћај. Битан сегмент ове манифестације је и едукација младих из средњих техничких школа на тему „Пруга Београд – Бар“. Тим поводом, у Железничком музеју су 20. и 21. септембра 2016. године одржана предавања.

 „Инфраструктура железнице Србије а.д. едукује средњошколце на тему „Пруга Београд – Бар“ у Железничком музеју

Средњошколцима је ову тему приближио Милан Косијер, заменик директора Сектора за грађевинске послове у „Инфраструктури железнице Србије“ а.д., који је изнео техничке детаље пруге, уз историјат и бројне занимљивости. На данашњим предавањима присуствовали су други и трећи разреди Геодетске техничке школе и Архитектонско техничке школе из Београда. Обзиром на будућу струку, ученицима је ово излагање било веома занимљиво, што су показали бројним питањима и коментарима.

Ђацима се обратио и др Миодраг Грујић из Секретаријата за заштиту животне средине, који је нагласио значај коришћења железничког у односу на остале видове саобраћаја, као најмање штетног по животну средину. Због тога је нагласио да је електрификација што већег броја пруга и преусмеравање и путничког и теретног превоза на железницу битан фактор очувања екологије на глобалном нивоу.

 „Инфраструктура железнице Србије а.д. едукује средњошколце на тему „Пруга Београд – Бар“ у Железничком музеју

Posted in Занимљивости and tagged .