Тунел Готард пуштен у саобраћај после 17 година градње

Најдужи и најдубљи железнички тунел на свету званично је отворен 1. јуна 2016. године у Швајцарској, скоро седам деценија пошто је први пут замишљен, те након 17 година активне изградње.

Тунел Готард пуштен у саобраћај после 17 година градње

Швајцарски, 57 километара дугачки тунел Готард (Gotthard Base Tunnel), укупне вредности 10 милијарди евра, изградио је конзорцијум који укључује швајцарску филијалу турске компаније РенКонс (RenCons), Хајткамп Свис (Heitkamp Swiss). Главне извођаче у пројекту чинили су Алпик (Alpiq), Балфор Бити (Balfour Beatty) и Талес (Thales), као и поменути Хајткамп.

Готард је помрачио славу јапанског 53,8 километра дугачког тунела Сеикан (Seikan) и сада представља најдужи и најдубљи тунел на свету, дотичући 2,3 километра под земљом у тачки максималне дубине.

По Интернет презентацији пројекта, циљ овог тунела је смањење времена путовања, олакшање путног саобраћаја и преусмеравање терета са загађујућег камионског транспорта између севера и југа Европе. Железничка мрежа ЕУ ће отварањем тунела и пречице кроз Алпе добити велики подстицај, посебно на релацији од Немачке до Италије.

Тунел Готард пуштен у саобраћај после 17 година градње

Када се (у децембру 2016. године) отвори за комерцијалне услуге, двосмерни тунел Готард ће преузимати до 260 теретних возова и 65 путничких возова дневно. На тај начин ће се време путовања између Цириха и Милана смањити за један сат. Такође, баш као невиђени инжењерски подухват, железнички тунел Готард је похваљен и као тријумф концепта очувања животне средине.

Швајцарска железница је објавила да је за постављање прагова било потребно 43800 сати непрекидног рада групе од 125 радника у три смене. На врхунцу изградње, чак 2.600 радника учествовало је у пројекту. Два тунелска отвора су повезана у октобру 2010. године, неких 11 година након прве експлозије која је, у прошлом веку, означила почетак изградње тунела.


Вест је преузета са сајта RailyNews. Инфографика је преузета са ћијукаличног налога Виолете Булк (Violeta Bulc).

Posted in Међународна сарадња and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *