Свечано обележен завршетак прве фазе изградње станице Београд центар

26. јануара 2016. године, након 40 година свечано је обележен завршетак прве фазе изградње будуће главне железничке станице Београд центар (Прокоп). 

Премијер Александар Вучић је са сарадницима у станицу дошао новим Штадлеровим возом, који ће од 26, јануара саобраћати на линији Београд – Нови Сад. Свечаности је присуствовала и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић и амбасадор Кувајта у Србији Jusuf Ahmad Abdulsamad.

Окупљенима се обратила потпредседница Владе изјавивши „ Будућност не може доћи сама, већ зависи од свих нас заједно, од великог рада. Наш посао је да наставимо да радимо Прокоп и сваки други инфраструктурни пројекат, јер тако Србија иде напред“. Премијер Вучић поздравивши присутне у свом кратком излагању рекао је: „Београд центар је завршен, стигли смо и имамо одакле да кренемо даље. Овде се бавимо планом, брзином и циљем и овде се не ради о возовима, већ о Србији. То је карта Србије за Европу, ово је прва станица, кашњења неће бити. Србија ће радити и грабити напред“.

prokop1

Завршетком ове фазе омогућено је одвијање железничког саобраћаја у станици на осам, од укупно десет пројектованих колосека, који су изграђени по европским стандардима, као и пријем и отпрема путника на пет, од укупно шест перона, са свим потребним пратећим радовима за организацију и контролу саобраћаја возова и путника. Завршетак радова у Прокопу и измештање комплетног путничког саобраћаја из садашње Главне железничке станице Београд у станицу Београд Центар у Прокопу, једна је од најбитнијих претпоставки реализације пројекта „Београд на води“. Радови на реконструкцији железничке станице Београд Центар у Прокопу започели су 3. децембра 2014. године и завршени су у року, након 420 дана, а колико је по уговореном динамичком плану активности било и предвиђено. Вредност посла је око 25,8 милиона евра, а финансирање је обезбеђено из кредита Кувајтског фонда за арапски економски развој. Уговор о кредиту са кувајтским Фондом потписан је 10. децемра 2012. године. Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП, а радове је извео конзорцијум фирми окупљених око „Енергопројект Опреме“, а у чијем саставу су још „Енергопројект Нискоградња“, „Енергопројект Високоградња“, ЗГОП и АЖД. У наредној фази планирају се радови који су неопходни за заокруживање функционалне целине железничке станице Београд Центар у Прокопу, који укључују изградњу станичне зграде, саобраћајног и путничког прилаза са аутопута и ободних градских саобраћајница, као и пратеће инфраструктуре.

Posted in Вести and tagged .