„Infrastruktura železnice Srbije“ na 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva

„Infrastruktura železnice Srbije“ predstavlja se na 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva, koji se pod nazivom „Budućnost gradimo sada“ održava na Beogradskom sajmu od 17. do 20. aprila 2019. godine.

„Infrastruktura železnice Srbije“ u Hali 4 Beogradskog sajma predstavlja projekte modernizacije železničke infrastrukture, obnove regionalnih pruga, uređenja putnih prelaza i stanica, potvrđujući i na ovaj način da je železnička infrastruktura trenutno najveće gradilište u Srbiji.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrovitelj je beogradskog Sajma građevinarstva, koji predstavlja najznačajniji specijalizovani sajam iz ove oblasti u regionu Jugoistočne Evrope. Ove godine na Sajmu građevinarstva predstaviće se preko 600 izlagača iz 27 zemalja.

Otvarajući 45. Međunarodni sajam građevinarstva, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, istakla je da je da se građevinarstvo kreće uzlaznom putanjom, kao i da su reforme u tom sektoru dale važne rezultate, a da je pre reforme u sektoru građevinarstva ta oblast skoro bila zamrla.

-Trenutno je aktivno 40.000 gradilišta, u poslednje četiri godine izgrađeno je i asfaltirano 300 kilometara auto-puteva, a radi se intezivno i na obnavljanju železničkih pruga, odnosno železničke infrastrukture u celini, – istakla je Damljanovićeva.

Ona je navela da je pokrenut i novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture vredan pet milijardi evra i da se ove godine planiraju realizacija i izgradnja pet novih auto-puteva i nastavak izgradnje železničke prige Beograd-Budimpešta, kao i obnova železničkih pruga na teritoriji cele Srbije.

Štand „Infrastrukture železnice Srbije“ danas su obišli generalni direktor Miroljub Jevtić i izvršna direktorka ove kompanije Dragana Lalošević. Tom prilikom oni su potvrdili da železnička infrastruktura sa trenutnim investicijama vrednim četiri milijarde evra predstavlja najveće gradilište u Srbiji.

Nakon što je otvorila sajam, državna sekretarka Damnjanović obišla je i štand „Infrastrukture železnice Srbije“. Na štandu je sa pi-arom ove kompanije Nenadom Stanisavljevićem, pogledala multimedijalnu prezentaciju i mapu projekata, na kojoj je prikazana modernizacija i rekonstrukcija železničke infrastrukture u Srbiji. Tom prilikom bilo je reči o izgradnji pruge za velike brzine Beograd – Budimpešta, kao i o drugim železničkim infrastrukturnim projektima.

S obzirom da „Infrastruktura železnice Srbije“ i u ovoj, kao i u narednim godinama u planu ima modernizaciju i rekonstrukciju velikog broja pruga, obnovu putnih prelaza i staničnih zgrada, učešće na ovogodišnjem Sajmu građevinarstva u Beogradu, je od bitnog delovanja kako za samu kompaniju, tako i njenim delovanjem za celokupnu privredu u našoj zemlji.

Objavljeno u Vesti