Poslovodstvo IžS u radnoj poseti železničkim čvorovima Novi Sad i Subotica, 4. avgust 2016. godine

Pragmatičnost u određivanju prioriteta, ozbiljnost, disciplina i mobilnost – osnovne premise u stvaranju novih srpskih železnica

Dušan Garibović, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d., sa najvišim rukovodstvom, izvršnim direktorima Mirom Vukmirović i Milanom Šeganom, šefom kabineta Mirjanom Gavrančić i najbližim saradnicima, započeo je 4. avgusta 2016. godine radne posete železničkim čvorovima, u cilju podizanja pouzdanosti železničke infrastrukture i radne discipline, sa prioritetom očuvanja bezbednosti železničkog saobraćaja.

Nakon predaje raporta zamenika šefa stanice Beograd glavna Vladice Jovanovića generalnom direktoru, posebnim vozom „Kalimero“ delegacija je krenula na zakazani sastanak, koji se održao u velikoj sali železničke stanice Subotica, u prisustvu rukovodstva čvora Novi Sad i Subotica, kao i velikog broja zaposlenih.

Poslovodstvo IžS u radnoj poseti železničkim čvorovima Novi Sad i Subotica, 4. avgust 2016. godine
Poslovodstvo IžS u radnoj poseti železničkim čvorovima Novi Sad i Subotica, 4. avgust 2016. godine
Poslovodstvo IžS u radnoj poseti železničkim čvorovima Novi Sad i Subotica, 4. avgust 2016. godine

„Proces restrukturiranja, započet avgusta prošle godine, nosi sa sobom mnoge bolne odluke, bolna vremena, a mi smo i teorija i praksa stvari koje se nikada do sada nisu dešavale“, započeo je svoje obraćanje prisutnima generalni direktor. Sve te promene odnose se na brojne poslove, projekte, investicije na železničkoj infrastrukturi vredne 2,5 milijarde evra, koje mi kao novoformirano Društvo, moramo ispratiti i pronaći rešenja za prevazilaženje nasleđenih dugogodišnjih problema. Generalni direktor, je između ostalog, ukazao na rokove za izvršenje zadataka koji su pred nama, a koji se moraju ispoštovati, što u mnogome zavisi od ozbiljnosti, odgovornosti i mobilnosti, kako najvišeg rukovodstva, tako i srednjeg menadžmenta, pa do izvršnog osoblja.

Slika br.5izmenjena

Bez obzira što svi znamo da su zarade zaposlenih na železnici male, uslovi za rad teški, naš osnovni cilj je bezbednost na prugama i predupređenje vanrednih događaja. S tim u vezi, u proteklom periodu je doneto nekoliko Naredbi i Odluka, koje će morati da se shvate ozbiljno i da se poštuju, jer niko od nas nema pravo da se igra sa ljudskim životima, istakao je Dušan Garibović. Podizanje radne discipline, odgovornosti prema poslu, kao i sveobuhvatne mere štednje, krucijalne su stvari i osnovni preduslovi u stvaranju novih srpskih železnica, a nepoštovanje ovih postulata, biće najstrožije sankcionisano, bez kompromisa. S obzirom da je u proteklom periodu bilo nemilih situacija uzrokovanih ljudskim faktorom, generalni direktor će po prvi put u praksu uvesti usmene ispite pred komisijom, umesto testova i to kompletnog železničkog osoblja koje neposredno učestvuje u saobraćaju. Sledeća doneta mera je da se postojeća Uputstva revidiraju do kraja avgusta, kako bi se na taj način prilagodila savremenim uslovima poslovanja i olakšao rad zaposlenima na terenu.

Šefovi čvorova Novi Sad (Ranko Vukobrat) i Subotica (Dmitar Kalinić) podneli su usmeni izveštaj prisutnima, a mnogobrojni zaposleni imali su priliku da najvišem rukovodstvu, kroz direktnu komunikaciju, iznesu svoje nedoumice, probleme i predloge za njihovo prevazilaženje .

slika br.6izmenjena

Nakon konstruktivne diskusije, generalni direktor je naglasio da ovi radni sastanci imaju za cilj sticanje novih saznanja, ideja, koje će proizvesti nove zaključke, ustanoviti novu praksu i jednoobraznost u funkcionisanju „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d.

Objavljeno u Vesti i označeno .