Председник Србије Александар Вучић обишао радове на прузи Ниш – Димитровград,између Пирота и Сукова: Нова пруга до краја 2027. године

Са председником Вучићем железничко градилиште недалеко од Пирота посетио је и шеф делегације Европске Уније у Србији Емануел Жиофре, имајући у виду да Европска Унија издваја значајна средства за модернизацију пруга од Ниша до Димитровграда и до Брестовца, али и за изградњу брзе пруге између Београда и Ниша.

Председник је истакао да би идеално било да се модернизација пруге Ниш – Димитровград заврши до маја 2027. године због одржавања Експа, али, како је навео, мала је вероватноћа да се то догоди.
-Реално је да то буде до краја 2027. године. То је невероватна ствар за целу Србију. Од Пирота до Београда стизаће се возом за три сата. Два сата ће бити потребно да се дође од центра Београда до центра Ниша. За ту деоницу добили смо огроман новац. А, како су нам рекли из ЕУ, са којом радимо на овом пројекту, новца ће бити значајно више. Све укупно кошта 430 милиона евра, рачунајући и обилазницу око Ниша и другу пратећу инфраструктуру. Од тога ћемо на поклон добити од Европе 108 милиона евра, – рекао је председник и додао да је то велики новац који Србија добија од Европске Уније.

Председник је најавио и изградњу брзе пруге између Београда и Ниша.
-Највећи новац смо добили од Европске Уније, 610 милиона евра за брзу пругу Београд – Ниш, од укупно 2,775 милијарди евра колико је сад процењено. Коначно се ствари крећу, а ја сам увек незадовољан. Мислим, може брже, али то су велике ствари које мењају изглед земље, каже Вучић.
Он је нагласио да ће, када брза пруга буде готова, моћи да се стигне за два сата и десет минута од центра Београда до центра Ниша. Када је у питању ова пруга, Вучић је најавио да ће се у наредном периоду изводити радови у три фазе, прва до Велике Плане, друга Велика Плана – Параћин и трећа Параћин – Трупале.
-То су три сектора која ћемо да радимо на прузи Београд – Ниш, од изузетног значаја. Ми тиме подижемо цело Поморавље, подижемо тај смедеревски и подунавски део Шумадије, компшлетан нишавски део Расинског округа, – рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће радови на обилазници око Ниша почети најкасније 1. јуна и да је реч о пројекту од великог значаја за људе који живе у том граду.
То је за Нишлије огромна вест, велика ствар за Ниш, – поручио је председник.
Он је рекао да Србија постаје лидер у региону када је реч о изградњи брзих пруга и већ сада не постоји нигде пруга као што је Београд – Нови Сад, а до краја године завршава се и Београд – Суботица.
Вучић је као један од приоритета означио и модернизацију пруге Ваљево – Врбница.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре истакао је да је Европска Унија обезбедила за овај пројекат грант од 108 милиона евра, док је Европска инвестициона банка дала веома повољан кредит од 134 милиона евра. Тако је укупно ЕУ обезбедила 242 милиона евра за модернизацију и електрификацију пруге Ниш – Димитровград.
-Овај железнички пројекат ће допринети даљем напретку Србије на њеном путу ка Европској Унији. Кроз модернизовану и безбедну железницу која ће допринети даљем регионалном развоју и такође повећати конкурентност овог дивног југоисточног дела Србије, – поручио је Емануел Жиофре у Пироту.
Амбасадор Европске Уније у Србији поручио је да ће ова линија бити унапређена најбољим европским системом, као и да ће бити електрифицирана.
-Знамо да је транспортна инфраструктура, укључујући и железницу, кључна за привредни раст, рекао је Жиофре и поручио да ће ово довести нове инвестиције у Србију.
Поред председника Србије и шефа делегације Европске уније у нашој земљи, у обиласку градилишта учествовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, директори железничких компанија, градоначелници и представници локалних самоуправа и извођачи радова.

Пруга Ниш – Димитровград је једини део Коридора 10 који није електрифициран и представља једину директну везу Србије и Бугарске, којом се крећу велике количине робе из Турске и са Блиског истока и конкурентски је правац Коридору 4.
Пројекат обухвата реконструкцију и елетрификацију пруге Сићево – Димитровград (86 км) за брзину до 120 км/сат. Вредност пројекта је 169,7 милиона евра, а радови су почели 11. новембра 2023. године.
До сада је завршен горњи строј пруге на деоници дугој седам и по километра, између Станичења и Пирота, а радови на деоници Пирот – Суково почели су 25. марта 2024. године.
Део овог пројекта је и изградња обилазне пруге око Ниша (22 км), која обухвата изградњу нове једноколосечне пруге, деоница Црвени Крст – веза са обилазницом (Пантелеј) и њену електрификацију. У току је тендерска процедура за изградњу обилазнице око Ниша.

Posted in Вести.