Инфраструктура железнице Србије добила донацију од десет дефибрилатора од кинеске компаније Мајндреј

У име железнице, донацију су примили Милутин Милошевић, извршни директор Инфраструктуре железнице Србије и Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту железничара, а апарате им је уручио Леи Су, менаџер компаније Мајндреј.

Реч је о апаратима за примену мера оживљавања код наглог застоја срца, који ће бити распоређени дуж брзе пруге Београд – Нови Сад – Суботица.

Ову донацију Инфраструктура железнице Србије обезбедила је у сарадњи са Црвеним крстом Србије, а укупна вредност донације износи око 1,3 милиона динара.

Инфраструктура железнице Србије у акцију је укључила и Завод за здравствену заштиту железничара.    

Поздрављајући присутне, Милутин Милошевић, извршни директор Инфраструктуре железнице Србије, подсетио је да смо изградњом брзе пруге Београд – Нови Сад и њеним пуштањем у саобраћај пре две године достигли највиши ниво и квалитет путовања железницом, а да ће ова донација допринети и повећању безбедности путника и корисника услуга на овој деоници.

Захваљујући у име железнице на донацији Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту железничара, истакао је да ће лекари ове здравствене установе дати свој активан допринос обуци путника, али и железничког особља како да примењују ове апарате, како би у случају потребе могли да спасу људске животе.

О значају ове донације, а посебно о сарадњи Кине и Србије на реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд – Нови Сад – Суботица говорио је саветник министра у Амбасади Републике Кине Џ Џанг.

Председник Црвеног крста Србије професор доктор Драган Радовановић изјавио је да постављање дефибрилатора има велики значај за подизање свести о безбедности грађана на јавном месту када је реч о изненадном срчаном застоју и да се чак седам од десет срчаних застоја деси у ванболничким условима, када живот тих људи зависи од оних који се у том тренутку нађу у њиховој близини.

Генерални менаџер Мајндреја Хонг Цао изјавио да ови уређаји обезбеђују основне мере заштите путника, али и представљају подршку трајном пријатељству две земље и нагласио да је ова компанија до сада донирала медицинске апарате у више од сто здравствених установа у Србији.

У име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре догађају је присуствовао државни секретар Михајло Мишић.

Први апарат ће бити постављен у Прокопу, а затим и у железничким станицама Нови  Сад и Суботица.

Након примопредаје донације и поздравних говора, представници Црвеног крста Србије у Прокопу су организовали и  јавни час пружања прве помоћи код наглог застоја срца, уз примену мера оживљавања уз употребу ових апарата. Црвени крст овакве јавне часове одржаће и у железничким станицама Нови Сад и Суботица у наредном периоду.

Железничке станице на брзој прузи биће први железнички објекти у нашој земљи, и међу првим јавним објектима у Србији, у којима ће бити постављени ови апарати.

Posted in Вести.