Железничарима Сретењске медаље за храброст

 Председник Србије Александар Вучић награду је уручио Даворки Чанчаревић. Она је признање примила и за свог колегу диспечера Марка Родића, који је био спречен да присуствује.

Да подсетимо, захваљујући брзој, присебној и професионалној реакцији диспечера телекоманде у станици Београд Центар, 19. септембра 2023. године, у 9.15 сати избегнут је судар два путничка воза у железничкој станици Земун.

Диспечери у новом Телекомандном центру у железничкој станици Београд Центар, из кога се прати саобраћај возова на прузи Београд Центар – Нови Сад, реаговали су одговорно и правовремено, након што је на мониторима за праћење саобраћаја одмах регистрован положај возова. Они су наложили да се у Центру за даљинско управљање искључи напон у контактној мрежи на том делу пруге, што је одмах и учињено и на тај начин су се возови зауставили.

Путнички воз који је из Бара саобраћао за Београд Центар улазио је на девети колосек у железничкој станици Земун. У исто време, Регио воз који је из Новог Сада саобраћао ка Београд Центру кренуо је са осмог колосека и без одобрења прошао излазни сигнал који је забрањивао даљу вожњу.

Оба воза су благовремено з аустављена, судар је избегнут, није било повређених, ни било какве материјалне штете.

Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ награђен је и машиновођа „Србијавоза“ Роберт Острогонац, који је приликом налета путничког воза на теретни 17. новембра 2023. године својом реакцијом спречио људске жртве.

 Троје железничара Сретењским златним медаљама за храброст „Милош Обилић“ награђени су на иницијативу  Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Драге колеге, честитамо вам на највреднијим признањима поводом Дана државности Србије.

Posted in Вести.