Шарганска осмица у Тузли: Заједнички пројекат „Е – CrossPass“

Помоћница министра туризма Републике Србије Дуња Ђенић навела је да пројекат има значај за развој заједничких регионалних туристичких производа, који ће омогућити повећање туристичког промета и подсетила на добру сарадњу са Тузлом.

-Србија се може похвалити досадашњом сарадњом на прекограничним пројектима са Босном и Херцеговином, а посебно локалне самоуправе Ужица и Тузле, које су успешно реализовале неколико пројеката. Циљ и овог пројекта је јачање регионалне сарадње, повезивања и унапређења туризма, – нагласила је Ђенићева.

И члан Градског већа Ужица Миодраг Петковић навео је да је овај пројекат важан за град и да ће захваљујући средствима из градског буџета, помоћи државе и предприступних фондова ЕУ, овај пројекат значајно унапредити туризам у целом региону и допринети очувању природне средине, а тиме и донети бенефите локалним самоуправама.

Шарганску осмицу на овој конференцији представљали су Небојша Младеновић, саветник за угоститељство и туризам и Александра Милутиновић, управник МТК Шарганска осмица у Инфраструктури железнице Србије.

Циљ пројекта је да допринесе одрживом развоју локалних заједница, оживи и унапреди туризам на отвореном у прекограничном подручју између Тузланског кантона и региона западне Србије. Биће успостављене заједничке стазе укупне дужине 580 километара, трасиране, обележене и опремљене у складу са европским стандардима, као део Европског пешачког пута Е 7.

Реч је о пројекту који суфинансира Европска Унија из ИПА фондова кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина. Пројекат ће трајати две године. Укупна вредност пројекта је 403.440 евра, од чега ће Европска Унија суфинансирати 342.892 евра, а остала средства партнери у пројекту.

Posted in Вести.