Кренуо „Панвоз“ између Београда и Панчева

„Панвоз“ од данас радним данима саобраћа по шест пута дневно, а почетна и крајња станица су „Панчевачки мост“ (односно  Дунавски колосек, око 300 метара од Панчевачког моста, са београдске стране) и „Панчево Војловица“.

Поласци са „Панчевачког моста“ су у  04.50,  05.52,  06.40,  15.51, 16.43 и у 17.52 сати, а путовање до Панчево Војловице  траје између 28 и 31 минут, у зависности од воза.

Из Панчево Војловице за Панчевачки мост „Панвоз“ полази у 05.38,  06.35,  07.40,  16.40,  17.50 и у 18.50 сати, а вожња траје између 28 и 34 минута, у зависности од воза.

„Панвоз“ не саобраћа недељом и државним празником.

Возови су различитих капацитета, између 450 и 600 места, а када буду набављене нове гарнитуре, планиран је и већи број полазака на овој релацији.

Поласку „Панвоза“ претходило је потписивање Уговора о обављању превоза путника железницом на релацији Београд – Панчево 29. децембра 2022. године у Влади Србије. У присуству министра грађевоинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића и извршног директора у „Инфраструктури железница Србије“ Милана Нововића, уговор су потписали генерални директор „Србија Воза“ Иван Булајић и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

-Мислим да смо данас урадили добар посао како за грађане Панчева, тако и за Београђане, рекао је министар Весић том приликом и додао да су Београд и панчево административно подељени, али да то одавно нису подељени градови, јер је Панчево суштински део Београда.

Министар Весић је навео да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и његовој „великој енергији“ да се доведе штп више страних инвеститора, Панчево добило неколико великих страних инвеститора и да све више грађана Београда ради у Панчеву, а да са друге стране један број студената и људи који студирају или раде у Београду сада живи у Панчеву.

Према министровим речима, право решење за Панчево је повратак у систем БГ воза, али о томе морају да се договоре два града – Београд и Панчево. Он је истакао да се приликом реконструкције БГ воза, пројекта који се ради упоредо са метроом, планира да Панчево буде у систему БГ воза и да има око 30 полазака дневно из Београда и ка Београду,

“То је једино право решење за грађанке и грађане Панчева. Министарство је урадило оно што смо могли, а за систем БГ воза неопходан је договор два града и пре тога реконструкција система”, рекао је Весић

Posted in Вести.