Министар Весић обишао Београд Центар поводом преласка на нови железнички ред вожње: Долази деценија великих инвестиција у пруге

На српским пругама 11. децембра ступа на снагу нови железнички ред вожње и железничари прелазну ноћ традиционално обележавају као Железничку Нову годину.

Министар је рекао да “железнице могу да буду оптимистичне када је у питању наредна година”, и истакао да се “убрзано гради пруга према Суботици, која би требало да буде завршена 2025. године”.

Весић је рекао и да ће се потписати уговор са ЕУ, како би до 2028. била изграђена и брза пруга од Београда до Ниша.

– Очекујемо да током децембра потпишемо уговор са ЕУ о изградњи брзе пруге према Нишу, тако да када буде завршена и та пруга, што се очекује 2028. године, имаћемо до краја ове деценије брзу пругу између Ниша и Будимпеште – изјавио је министар Весић за Тањуг.

Он је најавио и да се ускоро очекује и пројекат реконструкције барске пруге Ваљево – Врбница на граници са Црном Гором.

– Ми смо завршили део од Ресника до Ваљева, тако да би на тај начин цела барска пруга била реконструисана. То неће бити брза пруга којом ће се ићи 200 километара на час, али је веома важна.

Поред тога, планирана је реконструкција пруге Сталаћ – Краљево – Рудница. Весић наводи да се у овом тренутку раде и пруга од Ниша до Димитровграда, као и железничка обилазница око Ниша.

Posted in Вести.