Шарганска осмица – Коначишта из бајке

А пре него што стигнете у комплекс „Шарганска осмица“, корак по корак, кроз потходник који вас води до станице Мокра Гора, постајете део историје и традиције, легенде и приче о остварењу железничког сна. Попут најбољих музеја, у потходнику је испричана прича о изградњи пруге уског колосека и њеном укидању, преко идеје, визије и првих акција на њеној обнови, па све до поновне изградње „Шарганске осмице“ као музејско-туристичке.

Читав један век смештен у један железнички потходник.

А, када из потходника закорачите у станицу Мокра Гора, дочекаће вас нестваран и задивљујући спој природе и железнице, чинећи јединствен туристички амбијент.

На свега неколико метара од уске пруге и почетне станице музејског воза „Носталгија“, Мокра Гора туристима нуди апартмане и бунгалове, попут познатих светских планинских центара.

У железничкој станици Мокра Гора, пре једног века путници на уској прузи чекали су возове ка Ужицу и Београду, или Вишеграду, Сарајеву и Дубровнику. Након што је тридесетак година била напуштена и заборављена, зграда железничке станице Мокра Гора обновљена је са „Шарганском осмицом“, али сада за туристичке потребе. У станици Мокра Гора гостима су на располагању двокреветне и трокреветне собе, као и апартмани, који нуде сав комфор и удобност одмора у пријатном и прелепом амбијенту железничког комплекса, али истовремено и сећање на романтична стара времена.

На само пар корака од станичне зграде, још једна железничка атракција, Коначиште  „Осмица“, са потпуно опремљеним собама и апартманима, који испуњавају потребе и укусе чак и најзахтевнијих гостију.

Од ове године, „Шарганску осмицу“ краси и шест бунгалова, урађених у планинском, а опремљених у савременом стилу.

И не зна се да ли је лепше буђење ујутру када зора свиће изнад Мокре Горе или писак локомотиве, клопарање вагона и весели жамор туриста одушевљених железничком идилом.

Због свега овога и не чуди што је на „Шарганској осмици“, од 300 хиљада туриста, колико их годишње посети овај комплекс, више од половине из иностранства. А, има их из целог света. Само у августу ове године у апартманима и бунгаловима „Шарганске осмице“ спавали су гости из Пољске, Француске, Канаде, Америке, Индије, Израела, Аустрије, Шпаније, Шведске, укупно из 31 земље широм Европе и света. 

Недалеко од станице Мокра Гора, на такозваном деветом километру, довољно близу центру железничког раја, а опет довољно далеко од туристичке гужве и граје, налази се Планинска кућа.

Железнички објекат са дванаест лежаја, који гости најчешће цео закупљују, не нуди туристички комфор и удобност попут осталих на „Шарганској осмици“.

Због воза који пролази у непосредној близини, али и због лепоте природе која га окружује, роштиља у башти, положаја и мира који нуди гостима, „Планинска кућа“ је посебно омиљена мањим друштвима, нарочито младима.

Од недавно, на Деветом километру близу „Планинске куће“ туристима су на располагању још четири собе у кући под популарним називом „Нови девети“.

У  Музејско-туристичком комплексу „Шарганска осмица“ данас је четрдесетак соба са стотинак лежајева.

Заљубљеници у железницу и они посвећени пругама и возовима из целог света, који задовољство налазе у писку старих локомотива и клопарању точкова вагона, у станици Мокра Гора свакога дана од априла до октобра могу да уживају испраћајући и дочекујући и по пет, шест пута дневно музејско-туристички воз „Носталгија“ на вожњи до Шарган Витаса.

Ако сте дошли због једиствене пруге уског колосека, ако сте љубитељ величанственог природног амбијента, ако једноставно хоћете неколико дана мира и одмора од свакодневне трке и стреса или сте овде само да заноћите на свом путу, дочекаће вас, очарати и освојити мокрогорско железничко коначиште својом лепотом, амбијентом и удобношћу.

На „Шарганској осмици“ чекају вас коначишта изграђена вером и ентузијазмом, железничком љубављу и мокрогорским гостопримством.

Многи кажу да им је најлепше када након узбудљивог дана и вожње „Носталгијом“, у сумрак или ноћу када се Мокра Гора умири, пред сан прошетају уређеним станичним комплексом, који нестварно засија светлошћу, тишином и прелепом историјском патином.  

Oво је стварно – као у бајци!

Posted in Вести.