Реконструисани путни прелази на нишкој прузи у Ћићевцу и Вртишту, следеће недеље радови у Срезовцу

Аутоматски путни прелаз био је пре реконструкције у лошем стању, тако да су пре ових радова морале да буду уведене лагане вожње са брзином од 50 километара на сат, што је двоструко мање од редовне брзине.

Радници „Инфраструктуре железнице Србије“ током уређења прелаза уклонили су постојеће дрвене прагове, поставили  нове, заменили засторну призму, поставили нови колосечни прибор и на крају је обављена регулација колосека, чиме је путни прелаз пуштен у саобраћај.

Изведеним радовима омогућена је већа безбедност учесника у саобраћају, имајући у виду да се ради о двоколосечној деоници пруге, као и брзина возова до 100 км/сат.

Велики посао на уређењу путних прелаза радници грађевинске делатности из Параћина већ су обавили у мају ове године,  када су реконструисали аутоматски путни прелаз у Ћићевцу, који се због велике фреквенције теретног саобраћаја налазио у веома лошем стању.

Због изградње „Моравског коридора“ свакодневно је на овом путном прелазу у станици Ћићевац био велики број тешких теретних возила која  снабдевају материјалом градилишта, што је узроковало ломљене бетонских плоча и отежан саобраћај посебно за путничка возила. На иницијативу „Инфраструктуре железница Србије“ и у договору са „Путевима Србије“ приступило се пре четири месеца хитном уређењу прелаза који се налази на укрштању железничке пруге Београд Центар – Ниш и државног пута Ћићевац – Доњи Крчедин. На радовима који су изведени на оба колосека пруге замењени су постојећи прагови, постављена нова засторна призма, извршено је регулисање колосека и што је за возаче било најважније уместо бетонских плоча постављен је асфалт, што је омогућило већу безбедност саобраћаја и лакши прелазак преко пруге.

На овој деоници пруге Београд Центар – Ниш предвиђено је да се у наредних десетак дана уради реконструкција још једног путног прелаза. Реч је  о прелазу у селу Срезовац, на укрштању са локалним путем који повезује Ђунис и Корман. Радови који су предвиђени на овом прелазу обухватиће замену постојећих прагова и шина, постављање новог колосечног прибора и нивелацију друмског прелаза са пругом.

Posted in Вести.