Председник Вучић: До краја 2025. године возом од Београда до Будимпеште за 2 сата и 45 минута

“Председница Новак поменула је пругу Сегедин-Суботица, ми смо наше радове скоро завршили и ми ћемо имати воз који иде 45 минута, замислите идемо возом 45 минута који стоји на граници 50 минута, то је бесмислено”, рекао је Вучић истичући да се на решавању тог проблема већ ради са мађарском владом, али да проблем праве европски прописи.

Вучић је подсетио да је Србија у Бриселу, у оквиру иницијативе Отворени Балкан, тражила да се на граници са Мађарском отворе зелене линије или траке којима би се овлашћеним трговцима и произвођачима омогућио пролаз. Према његовим речима, ти зелени коридори били би отворени у договору са ЕУ.

Такође, председник је нагласио да би проблем задржавања на граници могао да се реши и увођењем неке врсте Шенгена, како би возила из наше земље имала слободу кретања, пре пуноправног чланства у ЕУ.

Навео је да је Мађарска четврти трговински партнер, који ће вероватно брзо доћи на треће место, после Немачке и Кине, захваљујући развоју билатералних трговинских односа.

„Када сам постао премијер, Мађарска је била 10. или 11. трговински партнер. Данас је четврти, са јасним назнакама да ће бити и трећи, ако наставимо овако у наредне две године”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Posted in Вести.