Нови живот железничке станице Ором: Изложба о историји села

-У току је припрема изложбе о историји нашег села које је настало захваљујући изградњи железничке станице 1889. године. Све до тада, на овим просторима, постојали су само разуђени салаши. Након проласка пруге Суботица-Сента-Бечеј и изградње железничке станице, дошло је до насељавања места. Убрзо су изграђени школа, млин, трговине, крчме. Планирано је да изложба буде отворена 11. новембра, на дан нашег села, – каже председник Месне заједнице Ором Оливер Ердељи.

-“Инфраструктура железнице Србије” нам је омогућила презентацију у аутентичном објекту, а реализацију наше идеје помогли су Историјски институт из Суботице и Културно-уметничко друштво „Петефи шандор“. Циљ изложбе је да овом древном објекту удахнемо нови живот и сачувамо историју села од заборава, рекао је Ердељи и додао да је железнички саобраћај од великог значаја за житеље Орома.

Железничка станица Ором је пре две године, у оквиру реконструкције пруге Суботица-Сента, заблистала новим сјајем, а објекат је обновљен и добио ново рухо. Захваљујући иницијативи житеља села Ором, ова железничка “стара дама” ће од 11. новембра поново оживети и своју унутрашњу лепоту.

Реч је о највећој железничкој станици између Суботице и Сенте и једином станичном објекту на траси ове регионалне пруге, који је обновљен у оквиру њене реконструкције завршене почетком 2020. године. На станичној згради је урађена нова фасада и замењена столарија, а рeконструисани су и станични колосеци, па путници овде имају квалитетнију услугу, лепши изглед железнице и пријатније путовање возовима.

Након реконструкције пруге Суботица – Сента брзине путничких возова повећане су са 10 и 20 на 80 километара на сат, што је уз конкурентне цене железничког превоза допринело да број путника у железничкој станици Ором буде све већи.

На састанку у Орому договорено је и да комунална предузећа из општине Кањижа, којој припада ово место, пруже потребну помоћ у додатном уређењу станичног простора. Иако железничка станица није поседнута, њена фасада и даље је уредна као и пре две и по године када је објекат обновљен. Месна станица Ором, са нешто мање од две хиљаде становника, већ је до сада уредила и озеленила парк крај железничке станице, а читаво место лепо је, чисто и сређено, како и приличи.

Михаљ Њилаш, житељ Орома и државни секретар у Министарству правде и Ненад Станисављевић, пи-ар менаџер „Инфраструктуре железнице Србије“ разговарали су овом приликом и о заначају пруге Суботица – Сента за овај регион, о реализацији пројеката модернизације српских железница, као и о могућностима будуће сарадње у наредном периоду.

Posted in Вести.