„Носталгија“  поново пругом Мокра Гора – Вишеград, поласци сваког викенда до краја октобра

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ и Жељезница Републике Српске у претходних месец дана обавиле су потребне радове на поправци и одржавању пруге Мокра Гора – Вишеград и извршиле све потребне контроле железничке инфраструктуре на овој деоници, како би туристи безбедно путовали „Носталгијом“.

Успостављању железничког саобраћаја између Мокре Горе и Вишеграда претходио је договор министра грађевинарска, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић и министра саобраћаја Републике Српске Недељка Ћорића, на састанку који је одржан 31. јула у Музејско-туристичком комплексу „Шарганска осмица“.

За време вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда, из вагона са дрвеним клупама и са аутентичном локомотивом, путници ће имати прилику да сагледају богатство и лепоту природе овог краја, али и да током двосатног боравка у Вишеграду посете знаменитости као што су Мост на Дрини и Андрићград.

Цена возних карата за одрасле износи 1.800 динара, за децу од 6 до 14 година 900 динара, а за децу испод 6 година превоз је бесплатан.

Пруга уског колосека Ужице – Вишеград била је у саобраћају од 1925. до 1974. године, када је укинута са образложењем да је нерентабилна.

„Шарганска осмица“ на релацији Мокра Гора – Шарган Витаси обновљена је захваљујући иницијативи групе Мокрогораца 2003. године. Пруга уског колосека од Мокре Горе, преко Вардишта и Добруна до Вишеграда обновљена је и пуштена у саобраћај 2010. године, односно 36 година након њеног укидања.        

Само на деоници ове уске пруге од Вардишта до Вишеграда има 9 тунела (дугих 1,4 километар), 12 мостова 52 пропуста и шест километара потпорних зидова.

У периоду до 2012. до 2019. године возови између Мокре Горе и Вишеграда повремено су саобраћали, али их у претходне три године није било.

Posted in Вести.