„Инфраструктура железница Србије“ обележава европску Годину младих 2022.

О свом раду у „Инфраструктури железнице Србије“ за Заједницу европских железница говорили су: Ђорђе Кнежевић, водећи инжењер технолог, Мина Вуковић, отправница возова у железничкој станици Овча и Видоје Вуковић, отправник возова у железничкој станици Раковица.

Заједница европских железница, ЦЕР, је на свом твитер налогу објавила 11.августа филм са изјавама младих запослених у „Инфраструктури железнице Србије“. Филм можете погледати на њиховом налогу овде:

Видоје Вуковић, отправник возова у станици Раковица је говорио о разлозима због којих се одлучио да ради на железници.

– Још као мали сам становао у близини железничке пруге, и тако посматрао возове који пролазе, и у мени се јавила љубав према железници, и пожелео сам да се можда једног дана и сам се бавим железницом и возовима и тако сам се одлучио да почнем да радим на железници и да будем железничар.

Слично размишља и Мина Вуковић, отправница возова у станици Овча.

– Железница се тек развија, имаће много лепшу будућност него што је сада. Сада се улаже доста у железничку инфраструктуру и ради се ремонт станица и пруга. Самим тим возови ће биће бржи и саобраћаће великом брзином . Биће још интересантније и лепше за посао, рекла је Мина и онда посебно нагласила: – Ја сам од малих ногу сањала да радим на железници јер ја волим мирис прагова. А то ретко ко разуме.

За разлику од њих, Ђорђе Живановић, водећи инжењер технолог истакао је очување животне средине као битан елемент његове одлуке да се посвети железници.

– Оно што ме је привукло железничком одељењу на факултету је еколошка компонента.Железнички сектор са собом носи висок ниво еколошке свести и производи мање загађења од других система. То ми даје могућност да се хвалим пред колегама из других сектора о томе који је систем бољи и зашто. Тако ме је железница навела и да је заволим и да будем на њој на дуге стазе,рекао је Ђорђе.

У оквиру европске Године железнице планирано је одржавање активности које промовишу учешће младих у вођењу јавних политика и организација кампања за подизање свести о инклузивној, зеленој и дигиталној Европској Унији. Европска година младих функционише заједно са другим програмима Европске Уније, са циљем да се охрабре млади како би се укључили у доношење политика и рад јавних институција.

Posted in Вести.