Брза пруга Београд – Ниш: Урађена процена утицаја на животну средину и социјална питања

 До сада  је изграђена пруга за брзину од 200 км/сат  између Београда и  Новог Сада и њена градња настављена даље ка Суботици, у оквиру изградње међународне брзе пруге Београд – Будимпешта. У наредном периоду градиће се и брза пруга Београд – Ниш (дужине око 243 км), на међународном железничком Коридору 10, за брзине до 200 км/сат.

Изградњом брзе пруге и модернизацијом железничког Коридора 10 кроз Србију значајно ће бити смањено време путовања између Београда и Ниша, а квалитет услуга у путничком и теретном саобраћају на овој деоници биће повећан.

 Овим пројектом ће управљати и спроводити га „Инфраструктура железнице Србије“, а очекује се да ће бити финансиран путем Оквирног зајма са Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој, уз подршку значајног гранта Европске Уније.

 Процена утицаја на животну средину и социјална питања – пакет обелодањивања, урађени су за пругу Београд – Ниш, као и посебно за деоницу Сталаћ – Ђунис на овој железничкој магистрали.

 Наведена документа урађена су на српском и енглеском језику и у наредна четири месеца биће доступна  на сајту „Инфраструктуре железнице Србије“, Европске банке за обнову и развој и Града Ниша.

 Документа су доступна за преглед и на следећим адресама:

Инфраструктуре Железнице Србије, Немањина 6, 11000 Београд, и

Град Ниш, Градска кућа. 7. јула број 2, 18000 Ниш

За сва питања можете се обратити Ани Копрен на е-маил: ana.kopren@srbrail.rs, или на број телефона: +381 11 3618 212.

Posted in Вести.