Мерна кола Немачких железница након  400 вожњи завршила испитивање брзе пруге, даља тестирања између Београда и Новог Сада настављају се свакодневно, прелажење преко пруге за брзине од 200 км/сат на недозвољеним местима забрањено и опасно

Tоком тестирања у потпуности je била очувана безбедност железничког саобраћаја, није било саобраћајних инцидената и она су успешно и према плану завршена.

У наредном периоду стручњаци ове немачке компаније урадиће извештај и анализу о извршеним тестирањима на брзој прузи Београд – Нови Сад и доставити их „Инфраструктури железнице Србије“.

Тестни воз Немачких железница динамичка тестирања брзе пруге обављао је фазно и по деоницама, а њима су били обухваћени испитивање геометрије новоизграђених колосека за велике брзине, параметри контактне мреже, уграђена опрема за велике брзине, компатибилност опреме и система, као и остали изведени грађевински радови на прузи.

Овим је компанија „Deutsche Bahn Systemtechnik“ завршила посао на првој прузи за велике брзине у Србији, али се тестирања између Београда и Новог Сада и даље настављају.

Свакога дана и више пута дневно се на овој деоници одвијају пробне вожње нових двоспратних „Штадлер“ возова за брзине од 200 километара на сат, који ће већ средином марта бити у редовном саобраћају на брзој прузи Београд – Нови Сад, а у току су и друга тестирања која обавља „Инфраструктура железнице Србије“.

Већ наредне недеље биће интензивиране пробне вожње „Штадлерових“ возова на брзој прузи, са великим бројем полазака и вожњи свакога дана. На тај начин обављају се пробе саме железничке композиције за саобраћај брзином од 200 км/сат, а машиновође стичу неопходно искуство за управљање овим савременим и модерним возовима.

Предстоји период уходавања читавог система пруге за велике брзине, од свеукупних  инфраструктурних капацитета, преко возних средстава до запослених који ће учествовати у функционисању саобраћаја, како би редован саобраћај средином марта брза пруга дочекала у потпуности спремна.

С обзиром да се тестирања на брзој прузи настављају, и организација путничког железничког саобраћаја која је уведена још 17. јануара и даље је на снази. То значи да ће и даље свакодневно у периоду од 6.30 до 17.30 сати бити обустављен железнички саобраћај на прузи Београд – Нови Сад.

Подсећамо да је током испитивања брзе пруге неовлашћенима лицима забрањен било какав приступ и кретање перонима и колосецима у станицама и дуж пруге.  Пешацима је забрањено прелажење преко ове пруге на недозвољеним местима и на непрописан начин.

Непоштовањем ових правила, како сада током тестирања, тако и након успостављања редовног саобраћаја возова на брзој прузи, грађани директно угрожавају сопствени живот и целокупну безбедност железничког транспорта.

Председништво Републике Србије, РЖД Интернешнл

Posted in Вести.