Инфраструктура железнице Србије упозорава: Покушана крађа заштитне ограде на брзој прузи Београд Нови Сад, угрожени људски животи!

Протеклих дана заштитна ограда дуж брзе пруге била је неколико пута пробијена и оштећена и на деоници, где радове изводи руска компанија РЖД Интернешнл, како би се направила „пречица“ за прелазак преко пруге на местима где је то строго забрањено и недопуштено.

Стандардима на пругама за брзине од 200 км/сат предвиђено је постављање заштитних ограда дуж пруге управо да би се омогућио несметани саобраћај возова великих брзина и како би се у највећој могућој мери спречиле непредвиђене ситуације на колосеку. Тренутно су на брзој прузи у току пробна тестирања, али већ у марту између Београда и Новог Сада креће редован путнички саобраћај возова брзином од 200 км/сат и овакве ситуације могу да доведу до трагичних и несагледивих последица. Крађа заштитне ограде дуж брзе пруге представља директно угрожавање безбедности саобраћаја и живота људи.

„Инфраструктура железнице Србије“ зато захтева да се сви овакви поступци, у складу са законским решењима, третирају као кривична дела и угрожавање јавне безбедности у саобраћају и самим тим најстрожије кажњавају. Сви они који покушавају да украду или оштете железничку имовину на брзој прузи, биће изузетно оштро кажњени и санкционисани високим новчаним казнама или ће због тога завршити у затвору. Било ко ко покуша да украде или оштети делове брзе пруге, мора да буде свестан да ће сносити најтеже последице и да ће због тога платити драстичне новчане казне или бити процесуиран и завршити иза решетака. Ту изузетака неће и не сме да буде!

Заштитне ограде дуж брзе пруге део су овог пројекта и у искључивом су интересу безбедности грађана и железничког саобраћаја. „Инфраструктура железнице Србије“ очекује од грађана да чувају и поштују новоизграђену пругу за велике брзине која нам је на понос и коју ћемо сви користити. Али овакви незаконити, дивљачки и неодговорни поступци појединаца угрожавају успешност читавог пројекта изградње пруге за велике брзине, и директно могу да доведу до страдања људи.

Дуж брзе пруге Београд – Нови Сад „Инфраструктура железнице Србије“ је повећала  чуварску службу, извођачи радова такође редовно обилазе своје деонице, а појачано је и присуствo представника МУП-а.

Подсећамо да  оштећивање, уништавање или крађа делова железничке инфраструктуре представља кривично дело и да у таквим ситуацијама починилац може бити кажњен затвором од три месеца до пет година. Уколико је у таквим ситуацијама дошло до тешких телесних повреда неког лица или имовинске штете великих размера казна затвора може да буде од једне до осам година, а ако је том приликом настрадало неко лице починилац може бити кажњен и до дванаест година затвора. Физичка лица за мање прекршаје могу бити кажњена и до 100 хиљада динара, док је казна за прелазак преко пруге на местима где то није дозвољено и до 80 хиљада динара.

Posted in Вести.