Саучешће „Инфраструктуре железнице Србије“ породицама особа које су настрадале на путним прелазима

            30. новембар 2021. године – близу Смедерева, на путном прелазу обезбеђеном вертикалном друмском сигнализацијом, теретни воз налетео је на путничко возило. Погинуо трогодишњи дечак, једна старија особа тешко повређена.

01. децембар 2021. године –  надомак Ниша,  једна особа погинула на путном прелазу, када је покушала да пешице пређе преко пруге у тренутку док су рампе биле спуштене.

Ни за једну од ове две несреће на путним прелазима није било одговорности железнице!

На српским пругама je 2.118 путних прелаза и сви су обезбеђени: 522 рампама и сигнализацијом, 1.596 вертикалном друмском сигнализацијом – „Стоп“ и „Андрејин крст“.

            И када је путни прелаз у квару, утврђене су процедуре које железничко особље поштује.

Oд 2000. године до  новембра 2021. година:

            – несреће на путним прелазима: 1.442;

            – погинула   241 особа;

            – повређено 577 особа;

У око 99 одсто несрећа на путним прелазима према званичним извештајима криви и одговорни возачи друмских возила и учесници у друмском саобраћају.

Пруге и путни прелази на којима се догађају несреће ту су деценијама. На прузи нема спаса од воза који иде према вама, посебно ако је о путним прелазима реч. Зауставни пут воза је хиљаду метара. И зато се неопрезност и непажња на путним прелазима готово по правилу кобно завршавају.

Зато вас још једном упозоравамо, молимо и апелујемо да поштујете прописе и саобраћајну сигнализацију. Возите одговорно, поштујте прописе и будите пажљиви. Само на тај начин можемо спречити трагедије на путним прелазима и сачувати људске животе.

Posted in Вести.