Председник Вучић: Брза пруга од Београда до Ниша 2026. године, у марту почетак радова на првој деоници

Председник је нагласио да је, ипак, изградња брзе пруге коју ће добити Ниш убедљиво најважнији пројекат, јер се са тим Ниш ставља на мапу једног од најважнијих места од Беча до Истанбула.

“Тек онда Ниш добија пуни значај као саобраћајни чвор”, додао је Вучић.

Каже да ће обилазна пруга око Ниша бити дуга 22 километра и да је вредност тог пројекта 150 милиона евра, али да ће сигурно бити већа цена због сталног раста цене грађевинског материјала.

Како је рекао, све што се збива у свету утиче на скок цене енергената и свега другог, као и сваки сукоб на истоку Европе.

Председник је нагласио да ће грађани Ниша, када буде изграђена брза пруга од Београда до Ниша, имати на располагању и најсавременије и комфорне возове, седишта са грејачим, и да ће уживати у вожњи возом.

Додао је да ће брза пруга бити настављена од Ниша ка Прешеву односно македонској граници.

За то време ће се завршити и деоница аутопута Ниш – Плочник, тако да где год да кренете из Ниша биће аутопут и најсавременија пруга, нагласио је Вучић.

Казао је да ће бити изграђена и добра пруга од Ниша до Димитровграда.

Председник Србије најавио је да ће из текуће буџетске резерве за Нишавски округ бити издвојено 600 милиона динара, а од тога само за град Ниш 450 милиона динара, пре свега за враћање старих обавеза, боље функционисање града и фискалну консолидацију, као и да град може у будућност да се брже развија без терета прошлости.

„У години која је пред нама имаћемо велике пројекте на Нишавском округу. Осим аутопута Ниш-Плочник, радићемо железничку инфраструктуру, од реконструкције регионалне пруге Ниш-Зајечар, до брзе пруге Београд-Ниш, а у марту крећемо са радом на првом сегменту од 21 километара од Сталаћа до Ђуниса. Радови треба да се заврше до 2024., када ће се завршити и обилазна пруга око Ниша“; објаснио је он.

Вучић је најавио и реконструкцију пруге Ниш-Брестовац, уз даља велика улагања у путну инфраструктуру.

Posted in Вести.