Генерални директор Небојша Шурлан обишао београдски чвор: Успешан прелазак на нови ред вожње

Владан Пурић, помоћник директора за оперативне послове у Сектору за саобраћајне послове „Инфраструктуре железнице Србије“ информисао је генералног директора да је у тренутку преласка на нови ред вожње на српским пругама било 43 теретних и путничких возова и да је све протекло без проблема и у складу са прописима.

Током вечери, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан, са сарадницима и директорима железничких компанија обишао је београдски железнички чвор. У обиласку је учествовала и помоћница министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру за железницу Анита Димоски.

Руководство српских железница посетило је најпре депо за возна средства „Србија Воза“ у Земуну, у коме се чувају и одржавају нови „Штадлерови“ возови, укључујући и најсавременији за брзине до 200 километара на сат.

Након тога, Шурлан је са руководством железничких компанија обишао и железничку станицу Београд Центар у Прокопу. Он је са запосленима разговарао о активностима у оквиру преласка на нови ред вожње, али и о реализацији редовних обавеза у време завршних радова и тестирања на изградњи пруге за велике брзине у београдском чвору.

Током дана, руководство саобраћајних послова „Инфраструктуре железнице Србије“ обишло је железничке чворове у Србији у оквиру завршних припрема и активности за прелазак на нови железнички ред вожње.

Нови железнички ред вожње у наредних годину дана карактеришу велики и значајни радови на модернизацији железничке инфраструктуре у Србији, који су утицали на функционисање саобраћаја возова. Подсећамо да су у току радови на изградњи пруге за велике брзине на деоницама Београд – Нови Сад и Нови Сад – Суботица, затим на деоници међународног Коридора 10 Јајинци – Мала Крсна, као и између Ниша и Брестовца.

Због радова на модернизацији железничке инфраструктуре који су у току, са почетком важења новог Реда вожње редукован је и планирани број полазака возова за превоз путника.

Новим Редом вожње планирано је 413 полазакa возова за превоз путника.

Од укупног броја планираних полазака возова, 10 возова саобраћаће у међународном саобраћају, 8 пограничних возова, као и 174 воза из система БГ:ВОЗ.

У унутрашњем саобраћају предвиђено је 195  полазака брзих, регио и путничких возова.

До завршетка радова на модернизацији и изградњи пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада, саобраћај возова из система БГ:ВОЗ на релацији Београд Центар-Батајница-Београд Центар, као и возови на релацији Београд Центар-Шид-Београд Центар, одвијаће се по привременој организацији саобраћаја возова.

Posted in Вести.