Председник Србије Александар Вучић обишао радове у железничкој станици Земун: Брза пруга Београд – Стара Пазова до краја септембра

Председник је најпре обишао железничку станицу Земун, где конзорцијум кинеских компанија „China Railway International“ и „China Communications Construction Company“ изводи радове на изградњи пруге за велике брзине између Београда и Старе Пазове.

Представници кинеских компанија „China Railway International“ и „China Communications Construction Company“ обећали су председнику Вучићу да ће деоница Београд Центар – Стара Пазова бити завршена до краја септембра и да ће моћи да се пусти у саобраћај до краја године.

Они су упознали председника Вучића да је 22. марта пуштен редован железнички саобраћај завршеним левим колосеком дугим 17 километара између Батајнице и Старе Пазове. На тај начин, завршени су радови на изградњи и реконструкцији  комплетног левог колосека од Београд Центра до Старе Пазове,  дугог укупно 34,5 километра, након што је 25. новембра прошле године пуштена у саобраћај деоница Београд Центар – Батајница.

На питање председника када ће почети да граде и последњу деоницу брзе пруге од Новог Сада до границе са Мађарском, представници кинеских компанија најавили су да ће радове започети  септембра ове године.

Председник је захвалио Кини и подсетио да је пројекат брзе пруге део иницијативе “Појас и пут”.

Уз председника Вучића, обиласку радова у железничкој станици Земун присуствовали су, поред осталих,  и министар  грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадорка Кине Чен Бо и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“  Небојша Шурлан.

Пројекат радова у железничкој станици Земун, у оквиру изградње пруге за велике брзине, обухвата једанаест колосека, четири перона и два потходника, као и изградњу нове станичне зграде, обнову централног сигналног система, као и реконструкцију електровучне подстанице.

До сада је завршено шест колосека (од шестог до једанаестог) у станици Земун, укупне дужине око 2,4 километра, као и трећи и четврти перон. Тренутно су у току радови на првих пет станичних колосека и прва два перона, затим на контактној мрежи, као и на уређењу потходника. Такође, завршена је и електровучна подстаница и чека се њен пријем.

Поред тога, завршен је главни део нове станичне зграде и у току су радови на унутрашњем уређењу новоизграђеног објекта, који би по плану требало да буде завршен у априлу.

Posted in Вести.