Одржана 67. Генерална скупштина CER

Након административних и статутарних питања, представљене су активности везане за Европску годину железнице 2021, политику лобирања и приоритете комуникације са креаторима политика у Бриселу. Учесници су информисани и о Стратегији одрживе и паметне мобилности, увођењу ERTMS  и  положају жена на железници.

Генерална скупштина је посебну пажњу посветила мерама ублажавања пословних губитака, готово у свим сегментима железничког тржишта, као последици пандемије коронависруса.  CER  ће у том смислу наставити да лобира за интересе својих чланица, како путем Привременог оквира за државну помоћ, тако и преко специфичних одредби о накнадама за приступ инфраструктури из Уредбе 2020/1429, о утврђивању мера за одрживо железничко тржиште с обзиром на пандемију Ковид-19.

На Генералној скупштини такође је било помена о Вишегодишњем финасијском оквиру ЕУ 2021-2027 (MFF), а посебно о активностима чланица CER у погледу припреме пројеката који ће конкурисати за финансирање из ЕУ фондова; Инструмента за повезивање Европе (CEF) и Инструмента за опоравак и отпорност.

 Испред „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д. састанку је присуствовала  Катарина Нешић Раковић, директор Центра за међународне послове.

Извор: CER monitor

Posted in Међународна сарадња and tagged .